18
ΜΑΡ

Κίνα - ΗΠΑ αναζητούν διαύλους επικοινωνίας για τη Β. Κορέα


Θέλουμε τη συμμετοχή του Πεκίνου για την αποκλιμάκωση της έντασης, υποστήριξε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον ενώ ο Κινέζος ομόλογος του ανέφερε πως «μοναδική λύση είναι ο διάλογος».  

Το ζήτημα της Βόρειας Κορέας ήταν το βασικό θέμα στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον  με τον Κινέζο ομόλογο του κατά την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στο Πεκίνο.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, «θα εργαστούμε από κοινού για να δούμε αν μπορούμε να κάνουμε την Πιονγκγιάνγκ να αλλάξει θέση (...) και να απομακρυνθεί από την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έπειτα από τις συνομιλίες που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι.

«Συμφωνούμε πως η ένταση στην (κορεατική) χερσόνησο είναι πολύ αυξημένη και πως τα πράγματα έχουν φθάσει σε ένα επικίνδυνο επίπεδο», τόνισε ο Τίλερσον, ο οποίος δήλωσε χθες στη Σεούλ πως η στρατιωτική επιλογή βρίσκεται «στο τραπέζι» έναντι της Βόρειας Κορέας.

Ο Κινέζος ομόλογός του επανέλαβε τη θέση του Πεκίνου, μοναδικού συμμάχου του καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ, ότι η κρίση στην Κορέα δεν μπορεί να επιλυθεί παρά μόνο μέσω διαλόγου. «Μπορούμε να επιλέξουμε είτε να αφήσουμε την κατάσταση να επιδεινωθεί μέχρι να φθάσει σε σύγκρουση ή να επιστρέψουμε στον ορθό δρόμο των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Ουάνγκ.

Το Πεκίνο όπως και η Ουάσιγκτον «ελπίζουν να βρουν τον τρόπο να αρχίσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις και δεν εγκαταλείπουν την ελπίδα να υπάρξει κατάληξη στην ειρήνη», πρόσθεσε ο Κινέζος υπουργός.

Produced by