18
ΜΑΡ

ΝΔ: Πιθανή μια «μερική συμφωνία» στο Eurogroup του Μαΐου


Ο οικονομικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Στέλιος Πέτσας, υποστηρίζει πω τα βασικά σημεία - «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης θα πάνε για μετά από τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία, ενώ σημειώνει ακόμα πως το αν ο Αλέξης Τσίπρας επιλέξει πρόωρες εκλογές θα φανεί αργότερα εντός του 2017.  

Την άποψη πως η κυβέρνηση μπορεί να κλείσει μια «κουτσουρεμένη» συμφωνία με τους δανειστές στο Eurogroup της 22ης Μαΐου εκφράζει ο οικονομικός σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στη «Βραδυνή της Κυριακής».

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «με βάση την προηγούμενη τακτική της κυβέρνησης θεωρώ πιθανότερο να επέλθει μια συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου 2017. Όμως, δεν φαίνεται εφικτή μια “συνολική συμφωνία” που θα ξαναβάζει σε τροχιά το ζήτημα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, θα ανοίγει την πόρτα για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, θα χαμηλώνει τον πήχη των πρωτογενών πλεονασμάτων σε ρεαλιστικότερα επίπεδα και θα “κλειδώνει” τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα».

Παράλληλα εκτιμά «ότι η κυβέρνηση και οι δανειστές θα επιλέξουν να "σαλαμοποιήσουν" τη συμφωνία, ώστε να υλοποιήσει η Ελλάδα κάποια από τα 81 προαπαιτούμενα της β’ αξιολόγησης και να λάβει ως αντάλλαγμα μια μικρή δόση 6-7 δισ. ευρώ προκειμένου να αποφευχθεί το πιστωτικό γεγονός το καλοκαίρι. Τα δε σημαντικά θέματα, μάλλον θα μετατεθούν για το τέλος φθινοπώρου, κρατώντας όμηρο τη χώρα ολόκληρο το 2017 και φέρνοντας πιο κοντά νέα μέτρα λιτότητας».

Σε ερώτηση για το πως αντιμετωπίζουν οι εταίροι την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για πρωτογενή πλεονάσματα 2% μετά το 2018 ο κ. Πέτσας υποστήριξε ότι «οι εταίροι και δανειστές μας δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στο συνολικό σχέδιο παρά στα επιμέρους στοιχεία που το συνθέτουν. Στη "Συμφωνία Αλήθειας" που τους παρουσιάζουμε, τι λέμε; Εμείς θα δώσουμε γενναίες μεταρρυθμίσεις, και εκείνοι θα δεσμευθούν σε λίγο χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Εμείς θα πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4%, και εκείνοι θα μας δώσουν μία ρύθμιση του χρέους που να εξασφαλίζει τη δυνατότητα αποπληρωμής του χωρίς να στραγγαλίζει την ελληνική οικονομία. “2% συν 4%” πρέπει να είναι οι στρατηγικοί στόχοι, για να σπάσει οριστικά ο φαύλος κύκλος της στασιμοχρεοκοπίας».

Τέλος ο οικονομικός σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ προβλέπει ότι «εκλογές θα γίνουν αν ο κ. Τσίπρας θεωρήσει ότι το προσωπικό του όφελος μεγιστοποιείται με την αποχώρησή του, και όχι με την παραμονή του. Αυτό θα το ξέρουμε αργότερα μέσα στο 2017».

Produced by