18
ΜΑΡ

Ο Ερτνογάν θα επαναφέρει τη θανατική ποινή, εάν νικήσει στο δημοψήφισμα


Θα το κάνω χωρίς να διστάσω, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε συγκέντρωση οπαδών του το Σάββατο. «Δε με ενδιαφέρει η γνώμη των Ευρωπαίων, τόνισε. 

Στην πρόθεση του να επαναφέρει την εκτέλεση της θανατικής ποινής στην Τουρκία (που έχει απαγοτευτεί από το 2004), σε περίπτωση που το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση υπερψηφιστεί από τους πολίτες στις 16 Απριλίου, τόνισε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε συγκέντρωσε υποστηρικτών του  στο Τσανάκαλε, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο Ερντογάν σημείωσε ότι «οι οικογένειες των μαρτύρων, οι οικογένειες των ηρώων μας δεν πρέπει να ανησυχούν. Πιστεύω, αν θέλει ο Θεός, ότι το Κοινοβούλιο θα κάνει ό,τι πρέπει όσον αφορά τις αξιώσεις σας για τη θανατική ποινή μετά τις 16 Απριλίου», τονίζοντας πως θα υπέγραφε ένα σχετικό διάταγμα «χωρίς δισταγμό».

Η θανατική ποινή καταργήθηκε το 2004 στο πλαίσιο της υποψηφιότητας της Άγκυρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η επαναφορά της θα σήμαινε το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Το τι θα πει ο Χανς ή ο Ζορζ δεν μας ενδιαφέρει», πρόσθεσε σήμερα ο Ενρτογάν, χρησιμοποιώντας δύο μικρά ονόματα όπως κάνει γενικά για να περιγράψει την Ευρώπη. «Τι θα πει ο λαός μου; Τι θα πει ο νόμος; Αυτό είναι που μας ενδιαφέρει.»

Μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου ο τούρκος πρόεδρος έχει πει κατ΄επανάληψη ότι θα ενέκρινε την επαναφορά της θανατικής ποινής σε περίπτωση που το Κοινοβούλιο εγκρίνει ένα σχετικό νομοσχέδιο. Το Φεβρουάριο μάλιστα, είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος για το θέμα αυτό.

Αντίθετα, είναι η πρώτη φορά που καλεί το Κοινοβούλιο να εγκρίνει την επαναφορά της θανατικής ποινής μετά την ψηφοφορία για αναθεώρηση του Συντάγματος που έχει σκοπό να ενισχυθούν οι προεδρικές εξουσίες.

Produced by