20
ΜΑΡ

Γαλλία: Οι σοσιαλδημοκράτες... σε τροχιά διάλυσης μετά ή πριν τις εκλογές


Του Αλέξανδρου Βέλμαχου

Το ενδιαφέρον για το επόμενο χρονικό διάστημα στη Γαλλία δεν επικεντρώνεται μόνο στον πρώτο και στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, καθώς ένα από τα ιστορικά κόμμα της κεντροαριστεράς στην Ευρώπη απειλείται με διάσπαση. Σε θέση μάχης όλοι οι υποψήφιοι για το σημερινό debate.

Ο «τυφώνας» που λέγεται Εμανουέλ Μακρόν συνεχίζει να σαρώνει στην πολιτική σκήνη της Γαλλίας, με τις εκτιμήσεις και τις αναλύσεις να σημειώνουν πως εκτός πολύ μεγάλου απροόπτου αυτός θα είναι ο επόμενος ηγέτης της Γαλλιάς, εύκολα ή δύσκολα. Και ενώ ο ηγέτης του νεοπαγιούς κεντρώου «Μπροστά!» είναι έτοιμος να αναλάβει τα ήνία της δεύτερης τη ταξει δύναμης της Ευρωζώνης, το πρώην κόμμα βυθίζεται ολοένα και πιο πολύ σε μια εσωτερική περιδήνηση που θα μπορούσε να επιφέρει ακόμα και τη διάσπαση του.

Ο υποψήφιος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Μπενουά Αμόν, εξακολουθεί να μην πείθει τους Γάλλους πως μπορεί να καταφέρει κάτι παραπάνω από την τέταρτη θέση στον πρώτο γύρο της 23ης Απριλίου και στο εσωτερικό του κόμματος έχουν αρχίσει και εκφράζονται ανοιχτά πλέον φωνές αμφισβήτησης του.

Η αρχή έγινε την περασμένη εβδομάδα όταν ο Μανουέλ Βαλς, αντίπαλος του Αμόν στις εσωκομματικές εκλογές για το χρίσμα εν όψει των προεδρικών εκλογών, δήλωσε πως δεν πρόκειται να υποστηρίξει τον Αμόν. Την Κυριακή, σε μια αντίστοιχη τοποθέτηση του, ο Βαλς επιτέθηκε έμμεσα στον Αμόν για την έλλειψη προοπτικής στις θέσεις που παρουσίασε, ενώ από την εβδομάδα που ξεκινά σήμερα οι τωρνικοί υπουργοί της απερχόμενης κυβέρνησης του Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να εκφράσουν την υποστήριξη τους είτε προς τον Αμόν (οι περισσότεροι εκτιμάται πως θα ακολουθήσουν τη «γραμμή« του κόμματος) είτε προς τον Μακρόν.

Η εικόνα, πάντως για τον Αμόν, επιδεινώνεται αν ληφθεί υπόψιν και μια νέα έρευνα κοινής γνώμης της Odexa που δημοσιεύτηκε χθες και η οποία δείχει τον υποψήφιο των σοσιαλδημοκρατών να λαμβάνει 12,5%, έχοντας απωλέσει 2,5 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε δύο εβδομάδες. Αν η τάση αυτή επιβεβαιωθεί, είναι πιθανό ο Αμόν να ρισκάρει να χάσει ακόμα και την τέταρτη θέση από τον υποψήφιο της αριστεράς Ζαν Λυκ Μελανσόν, τα ποσοστά του οποίου κυμαίνονται από 10% έως 12%.

Σημειώνεται πως στο γαλλικό Τύπο προέκυψαν πολλά δημοσιεύματα το περασμένο Σαββατοκύριακο που σχολίαζαν ότι είναι πολύ πιθανό μετά από τις εκλογές να προκύψει σχίσμα στο κόμμα και μια ομάδα στελεχών να αποχωρήσει και να ενώσει δυνάμεις με το «Μπροστά» του Μακρόν. Το παραπάνω σενάριο θα μπορούσε να καθυστερήσει και να πάει ακόμα και μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, αλλά θεωρείται δύσκολο να αυτές οι εντάσεις να μην εκδηλωθούν με πιο έντονο τρόπο.

Σήμερα η μεγάλη τηλεμαχία

Εξάλλου, σήμερα το βράδι είναι προγραμματισμένο το πρώτο debate, στο οποίο θα λάβουν -για πρώτη φορά στην ιστορία ταυτόχρονα- μέλος και οι πέντε υποψήφιοι των μεγάλων κομμάτων. Οι Εμανουέλ Μακρόν, Μαρίν Λεπέν, Φρανσουά Φιγιόν, Μπενουά Αμόν και Ζαν Λυκ Μελανσόν θα έχουν την ευκαιρία να αντιπαρατεθούν σε ζητήματα όπως είναι:

-Η ασφάλεια - τρομοκρατία

-Η οικονομία

-Το μεταναστευτικό

- Ο νέος ρόλος της Γαλλίας στην ΕΕ των «πολλών βηματισμών».

Produced by