20
ΜΑΡ

Ξένα κεφάλαια «ξαναβλέπουν» Ελλάδα


Του Αλέξη Ρωμανού

Σημαντικά ξένα κεφάλαια είναι έτοιμα να εισρεύσουν τόσο στο ελληνικό χρηματιστήριο και στην αγορά ομολόγων, όσο και στην πραγματική οικονομία, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλης εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων στη χώρα μας, τα οποία μίλησαν στο «xrimaonline.gr».

Μοναδική προϋπόθεση, όπως μας είπαν, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας και η ψήφιση των μέτρων από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Κάτι τέτοιο θα μείωνε σημαντικά το πολιτικό ρίσκο της χώρας αφού η κυβέρνηση θα έβγαινε αλώβητη από τη Βουλή. Αλλά ακόμη , εάν είχαν ψηφισθεί τα μέτρα, και η χώρα πήγαινε σε εκλογές και πάλι το πολιτικό ρίσκο της χώρας δεν θα αυξανόταν σημαντικά, αφού όπως όλα δείχνουν θα ερχόταν στην εξουσία μία κυβέρνηση πιο φιλική στις αγορές και στις επενδύσεις, με κορμό την φιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία.

Τη στιγμή λοιπόν που το πολιτικό ρίσκο της χώρας θα είναι χαμηλό ξένα κεφάλαια θα εισέρρεαν στην Ελλάδα, προσδοκώντας όχι τόσο τη συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, όσο την έξοδο της Ελλάδος στις αγορές.

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα που μίλησε στο «xrimaonline.gr» και σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, τον Ιούνιο, η ΕΚΤ θα εγκρίνει την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση.

Από αυτή την ημερομηνία και μετά θα τρέξουν οι διαδικασίες για την πρώτη, “δειλή” έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, με ανάδοχο της έκδοσης των ομολόγων την Rothschild.

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας είνα πολύ κρίσιμο η δεύτερη αξιολόγηση να κλείσει έως τον Απρίλιο.

Οποιαδήποτε καθυστέρηση μετά τον Απρίλιο θα επιδεινώσει καίρια το προφίλ ρίσκου της Ελλάδος, δραματικά θα επιδεινώσει τις αποδόσεις των ομολόγων και οι τράπεζες θα καταδικαστούν σε κρατικοποίηση και νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Το ΔΝΤ

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη για τους ξένους επενδυτές και η συμμετοχή του Ταμείου αποτελεί εγγύηση για την έξοδο της Ελλάδος στις αγορές.

Οι τελευταίες πληροφορίες του διεθνούς τύπου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βρίσκεται πιο κοντά στη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Ωστόσο υπάρχουν ακόμα κάποια σημαντικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν.

Μια σημαντική διαφορά ανάμεσα στους Ευρωπαίους πιστωτές και στο ΔΝΤ αφορά το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος που πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα. Το ΔΝΤ ήταν πάντοτε υπέρ ενός πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% του ΑΕΠ, ενώ η Ευρώπη απαιτεί πλεόνασμα 3,5%.

Το ΔΝΤ φαίνεται τώρα πιο διατεθειμένο να αποδεχθεί ένα στόχο 3,5%, τουλάχιστον για λίγα χρόνια.

Το προληπτικό σχέδιο θα προβλέπει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να νομοθετήσει επιπλέον μέτρα περίπου 2% του ΑΕΠ, τα οποία θα εφαρμοστούν το 2019 και 2020, μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018.

Produced by