20
ΜΑΡ

Τι λέει η Κομισιόν για τις μειονότητες της Αλβανίας


 «Χρειάζεται να γίνουν ακόμα βήματα» ανέφερε ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν στον Δημήτρη Παπαδημούλη.   

Χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω βήματα προόδου, ήταν η απάντηση του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιοχάνες Χαν σχετικά με τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Αλβανία, μετά από σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. 

Ο κ. Χαν σημειώνει στην απάντησή του ότι η Αλβανία είναι υπό τη στενή παρακολούθηση της Κομισιόν και αξιολογεί τις ελλείψεις που προκύπτουν στo πλαίσιo της Διαδικασίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης.

Αναφορικά με το σημαντικό ζήτημα των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, η Κομισιόν στην πρόσφατη έκθεσή της παραδέχεται ότι «τα δικαιώματα ιδιοκτησίας δεν έχουν διασφαλιστεί και οι διαδικασίες καταγραφής ακίνητης περιουσίας, επιστροφής και αποζημιώσεων πρέπει να ολοκληρωθούν». Τέλος, ο κ. Χαν υπογραμμίζει το γεγονός ότι η διαδικασια κατάρτισης νόμου για την προστασία των μειονοτήτων είναι υπό την επίβλεψη και την τεχνική εμπειρογνωσία της ΕΕ.

Ο κ.Παπαδημούλης, με αφορμή τα προβλήματα και τις παραλείψεις που είχαν αποτυπωθεί στην πρόσφατη έκθεση προόδου της Κομισιόν (2016), είχε καταθέσει ερώτηση στην Κομισιόν σχετικά με την έλλειψη ουσιαστικής προόδου στα ζητήματα ελευθερίας έκφρασης, τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα και την πάταξη της διαφθοράς.

Ο ευρβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε ρωτήσει την Κομισιόν, μεταξύ άλλων, σχετικά με τις «πρωτοβουλίες που θα αναλάβει, προκειμένου να καταπολεμηθεί το οργανωμένο έγκλημα και η διαφθορά στα ΜΜΕ» ενώ είχε ζητήσει να προστατευτούν μειονότητες, τοπικές κοινότητες και ιδιώτες «από αδιαφανείς αποφάσεις και καθυστερήσεις σχετικά με τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα».

Produced by