20
ΜΑΡ

Κατά της ΕΕ των πολλών ταχυτήτων τάσσεται στενός συνεργάτης του Τσίπρα


Την διαφωνία του με την γραμμή που παίρνει η Ευρωπαϊκή Ένωση τονίζει ο Παναγιώτης Παυλόπουλος.  

Την έντονη διαφωνία του σχετικά με την πορεία στην οποία μπαίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση μπαίνοντας στο δρόμο των «πολλών ταχυτήτων» υπογραμμίζει ο υπεύθυνος του γραφείου του πρωθυπουργού για ζητήματα Γραφείου ΕΕ και Διεθνών Σχέσεων, Παναγιώτης Παυλόπουλος.

Σε συνέντευξη του στο ΑΜΠΕ, ο κ. Παυλόπουλος τονίζει πως «βιώνουμε καθημερινά τη συντηρητική διολίσθηση στην πραγματική Ευρώπη à la carte, την οποία κανένας προοδευτικός πολίτης δεν μπορεί να αποδεχτεί».

Ταυτόχρονα, αναδεικνύει τη θέση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την Ευρώπη των πολλαπλών επιλογών, αφήνει αιχμές για την ύπαρξη ανισοτήτων, αλλά και τη γερμανική ηγεμονία, που, όπως επισημαίνει, «δεν είναι θέμα αρχιτεκτονικής - είναι θέμα πολιτικής» και έχει ως όχημα το νεοφιλελευθερισμό. Επισημαίνει, επίσης, ότι οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης εστιάζουν, έστω και ρητορικά, στην αλλαγή της αρχιτεκτονικής, για να μην αλλάξουν οι πολιτικές.

Ο κ. Παυλόπουλος εισέρχεται και στην ουσία της διαπραγμάτευσης που έχει η Ελλάδα ενώπιόν της και απαντά στις διεργασίες που ήδη συντελούνται, ότι χωρίς την Ελλάδα, η όποια κοινή μεταναστευτική πολιτική θα είναι στον αέρα, ενώ σημειώνει ότι «η εμβάθυνση στην κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας και άμυνας, εφόσον υπήρχαν οι προϋποθέσεις, θα μας ενδιέφερε».

Στο επίκεντρο της ανάλυσης του κ. Παυλόπουλου, βρίσκεται η θέση ότι «αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να αγκαλιάσει τους καινούργιους καιρούς όσες ταχύτητες και αν αλλάξει» και συνοψίζει τις κεντρικές πολιτικές θέσεις της κυβέρνησης ως εξής:

-Ναι στην Ευρώπη των πολλών επιλογών, όχι στη συντηρητική Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων.
-Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των συλλογικών γεωπολιτικών συμφερόντων της Ευρώπης, η οποία πρέπει να λειτουργήσει ως ενιαία γεωπολιτική οντότητα.
-Η Ευρώπη δεν μπορεί να ακολουθεί τις χώρες Visegrad.
-Νέα προοδευτική πλειοψηφία για την αλλαγή στην Ευρώπη.

Produced by