20
ΜΑΡ

Έντονα τα πρώτα «σημάδια» επαναφοράς της Συνθήκης του Δουβλίνου: Ήρθαν 566 πρόσφυγες μόλις σε πέντε μέρες!


Μία πρώτη, αλλά «γερή» γεύση από τον αντίκτυπο της επαναφοράς της Συνθήκης του Δουβλίνου, λαμβάνουν τα τελευταία 24ωρα τα ελληνικά νησιά, με την κατακόρυφη αύξηση των μεταναστευτικών ροών.

Στις 15 Μαρτίου μπήκε τέλος στην εξαίρεση της χώρας μας από τον κανονισμό της συνθήκης του Δουβλίνου για το άσυλο, όπως ίσχυε εδώ και έξι χρόνια. Πλέον, Ελλάδα και Ιταλία είναι οι πρώτες πύλες εισόδων προσφύγων.

Στο πλαίσιο αυτό, μέσα σε μόλις πέντε ημέρες κατέφτασαν μόνο σε Λέσβο, Χίο και Σάμο 566 πρόσφυγες. Συγκεκριμένα, στη Λέσβο έφτασαν 195 πρόσφυγες και μετανάστες, στη Χίο 341 και στη Σάμο 30. Πολλαπλασιάστηκε, δηλαδή, ο αριθμός των αφίξεων συγκριτικά με τις ροές τόσο του περασμένου Φεβρουαρίου όσο και του πρώτου 15νθημέρου του Μαρτίου. Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι βοηθητικός παράγοντας είναι και η βελτίωση των καιρικών συνθηκών, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για την κατάσταση στα νησιά μας, όσο η άνοιξη θα προχωρά και η θερμοκρασία θα ανεβαίνει.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης βορείου Αιγαίου, συνολικά στα νησιά σε καταυλισμούς και άλλες δομές σήμερα βρίσκονται 8.759 άτομα. Από αυτά 3.485 στη Λέσβο, 3.541 στη Χίο και 1.733 στη Σάμο. Οι αφίξεις των τελευταίων ημερών επέστρεψαν τους αριθμούς των εγκλωβισμένων στα νησιά του βορείου Αιγαίου στα δεδομένα του τέλους του περασμένου Φεβρουαρίου.

Πάντως, στελέχη των διωκτικών αρχών, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, δήλωσαν πως μελετούν την αυξημένη κινητικότητα των τελευταίων ημερών και την αποδίδουν αρχικά στην καλυτέρευση των καιρικών συνθηκών, αλλά και στην απόσυρση από την περιοχή πλοίων των στόλων της Ελλάδας και της Τουρκίας που το Μάρτιο λόγω έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έπλεαν στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της τουρκικής ακτοφυλακής, που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της εν λόγω υπηρεσίας, στη διάρκεια του μήνα Μαρτίου υπήρξαν επεμβάσεις της σε 19 περιστατικά και στην επιστροφή στις Τουρκία 759 ατόμων που επιχειρούσαν να περάσουν στα νησιά. Από αυτά τα περιστατικά τα τέσσερα αφορούν το τετραήμερο από το πρωί τη Πέμπτης μέχρι και σήμερα. Στη διάρκειά τους συνελήφθησαν 148 άτομα διαφόρων εθνικοτήτων.

Σημειώνεται, τέλος, πως οι μεταναστευτικές ροές αυξάνονται σε μία άκρως κρίσιμη περίοδο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν απειλεί την Ευρώπη με αποστολή 15.000 προσφύγων τον μήνα.

Produced by