20
ΜΑΡ

Eurogroup: Δέσμευση Τσακαλώτου στα εργασιακά για να γυρίσει το κουαρτέτο


Με την πλάτη στον τοίχο εισέρχεται η ελληνική πλευρά στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, κατά την οποία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενδεχομένως να κληθεί για ακόμη μια φορά να δεσμευτεί πάνω σε νέες «ορέξεις» των Ευρωπαίων, προκειμένου να «κλείσει» έστω η ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα.

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών, δίχως να έχει άλλες αξιώσεις, έχει θέσει το στόχο του: ελπίζει αφενός σε μία δήλωση προόδου από τους εταίρους και αφετέρου σε συμφωνία ως προς την έλευση των επικεφαλής των δανειστών, έτσι ώστε ο ίδιος να γυρίσει με μία υπόσχεση από τις Βρυξέλλες καθαρά και μόνο για εσωτερική κατανάλωση, ειδικά την ώρα που η κυβέρνηση, δίνοντας «γη και ύδωρ», έχει να «παλέψει» και με το εσωκομματικό «μέτωπο».

Το επικρατέστερο σενάριο είναι, λοιπόν, οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ να ζητήσουν από τον κ. Τσακαλώτο τη δέσμευσή του ως προς τη νομοθέτηση μέτρων, τα οποία θα αφορούν το μεγάλο «αγκάθι» των εργασιακών. Πληροφορίες μάλιστα λένε ότι στη βελγική πρωτεύουσα θα βρίσκεται τη Δευτέρα και η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία ωστόσο δεν θα συμμετάσχει στο Eurogroup. Όμως, θα συνοδεύει τον υπουργό, ο οποίος θα πρέπει να τοποθετηθεί πάνω στα μέτρα, που ζητούν οι δανειστές για τις συντάξεις-«κόφτης», κατάργηση προσωπικής διαφοράς, αύξηση ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης-, αλλά και για τα «καυτά» ζητήματα των ομαδικών απολύσεων και του λοκ-άουτ, ως προς τα οποία Ντέλια Βελκουλέσκου και Πολ Τόμσεν δεν κάνουν πίσω.

Η σημερινή συνεδρίαση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και είναι βαρύνουσας σημασίας, ακόμη και ενώ δεν αναμένεται επίτευξη συμφωνίας. Πρώτον, γίνεται μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ολλανδία, το οποίο ανέδειξε την μεγάλη ήττα του ΥΠΟΙΚ της χώρας και πρόεδρο του Eurogroup, δεύτερον, έχει «φόντο» την αιχμή Ντάισελμπλουμ για αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, στη «σκιά» του νομοσχεδίου, που κατέθεσε Γερουσιαστής του Ντόναλντ Τραμπ για απεμπλοκή του Ταμείου από το πακέτο διάσωσης προς την Ελλάδα.

Μάλιστα, ο Ολλανδός αξιωματούχος, μιλώντας στη FAZ, εξέφρασε την άποψη ότι η σημερινή δομή της τρόικας πρέπει να τερματιστεί, «αν ο ESM μακροπρόθεσμα γινόταν το ευρωπαϊκό ΔΝΤ». «Θα πρέπει να αποκτήσει έναν σαφή ηγετικό ρόλο στα μελλοντικά προγράμματα», είπε ο Ντάισελμπλουμ.

«Η ΕΚΤ βλέπει το ρόλο της τρόικας όλο και πιο άβολα, και νομίζω σωστά», υπογράμμισε ο ίδιος και επισήμανε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει άλλα «σημαντικά καθήκοντα», στα οποία και θα πρέπει να επικεντρωθεί. Ο ESM θα πρέπει να «αποκτήσει την τεχνική εμπειρία που διαθέτει σήμερα μόνο το ΔΝΤ», υποστηρίζει.

Υπενθυμίζεται δε ότι Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει προτείνει να μετατραπεί ο ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ώστε να βελτιωθεί η διαχείριση των κρίσεων στην Ευρώπη.

Πάντως, από την πλευρά του το Ταμείο δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει, αν θα συμμετάσχει ή όχι και αν ναι υπό ποιόν ρόλο, στο ελληνικό πρόγραμμα, με την Κριστίν Λαγκάρντ να στέλνει μηνύματα-τελεσίγραφο στην κυβέρνηση της Άγγελας Μέρκελ πως το ελληνικό χρέος πρέπει να ρυθμιστεί εδώ και τώρα και όχι μετά τις γερμανικές εκλογές, το 2018.

Την ίδια ώρα, το «φάντασμα» του Grexit πλανάται πάνω από την Ηρώδου Αττικού, όπου επικρατεί αναβρασμός για την κρίσιμη ψηφοφορία επί του πακέτου Τόμσεν στη Βουλή.

Σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg χτυπά «καμπανάκι» για ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία, όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι, «βλέποντας» να χάνεται και το ορόσημο της 7ης Απριλίου ακόμα και για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, Staff Level Agreement. Το πρακτορείο τονίζει πως η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με το «δράμα» του 2015, επισημαίνοντας πως τον Ιούλιο λήγει το μεγάλο ομόλογο των 7,2 δις. ευρώ, συνεπώς και η αξιολόγηση θα πρέπει να έχει κλείσει μέχρι τότε, αλλιώς η πιστωτική «ασφυξία» είναι δεδομένη.

Όπως αναφέρεται, η Ελλάδα θα χάσει άλλη μία προθεσμία για την αποδέσμευση κεφαλαίων διάσωσης αυτή την εβδομάδα, και θα οδηγηθεί έτσι πιο κοντά σε επανάληψη του δράματος του 2015, «που οδήγησε την πιο χρεωμένη χώρα της Ευρώπης στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης».

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης που συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες, θα επαναδιατυπώσουν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί με τους όρους του προγράμματος.

Ενώ ο Α. Τσίπρας είχε υποσχεθεί ότι η με μεγάλη καθυστέρηση ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ολοκληρωνόταν μέχρι τις 20 Μαρτίου, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η επίτευξη μιας συμφωνίας ακόμη και τον Απρίλιο, θεωρείται ότι απομακρυσμένη πιθανότητα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενδεχόμενη αποτυχία να επιλυθεί η πρόσφατη αντιπαράθεση πριν από το καλοκαίρι, θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Ελλάδα ίσως να μην είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις πληρωμές ομολόγων που λήγουν μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

Επίσης, τονίζεται ότι η αβεβαιότητα έχει επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα, αυξάνοντας τον κίνδυνο ότι μπορεί να χρειαστεί επιπλέον διάσωση.

Μάλιστα, επισημαίνει ότι η ανεργία αυξήθηκε στο τελευταίο τρίμηνο του 2016, η οικονομία συρρικνώθηκε απροσδόκητα και ξεκίνησε εκ νέου η εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες.

Ο Ν. Οικονομίδης, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Stern στη Νέα Υόρκη, τόνισε πως «η ελληνική ανάκαμψη για άλλη μία φορά καθυστερεί σημαντικά λόγω πολιτικής. Ο Α. Τσίπρας θα υποχωρήσει κάποια στιγμή, το ερώτημα είναι πότε».

Produced by