20
ΜΑΡ

Brexit: Στις 29 Μαρτίου η ενεργοποίηση του άρθρου 50


Όπως αναμένεται να επισημοποιήσει η βρετανική κυβέρνηση προς την ΕΕ.   

Η Βρετανία θα ανακοινώσει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα ανακοινώσει την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβώνας στις 29 Μαρτίου, επισημοποιώντας το Brexti, όπως μετέδωσε νωρίτερα το Reuters. 

Εκπρόσωπος της πρωθυπουργού δήλωσε ότι η κυρία Μέι ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ότι θα λάβει σχετική επιστολή την επόμενη Τετάρτη.

Μετά από την 29η Μαρτίου, θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες Λονδίνου - Βρυξελλών, με τις συζητήσεις να αναμένεται να οδηγήσουν στην οριστική αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση εντός δύο ετών, το νωρίτερο. 

Αναμονή από την ΕΕ

Από την πλευρά της Κομισιόν, ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε πως «περιμένουμε να την επιστολή της βρετανικής κυβέρνησης». Ο κ. Σχοινάς, δήλωσε ότι «όλα είναι έτοιμα από την πλευρά της Επιτροπής».

Όπως εξήγησε, το πρώτο βήμα μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50 θα είναι η υιοθέτηση των κατευθυντήριων γραμμών για τη διαπραγμάτευση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε μία συνάντηση που θα συγκαλέσει ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, μετά την οποία οι «27» αναμένεται να προβούν σε μία κοινή δήλωση. Αμέσως μετά, η Επιτροπή αναμένεται να λάβει επίσημα εντολή για την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών.

Σημειώνεται, ότι για το θέμα του «Brexit» συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι λεγόμενοι "SHERPAs", δηλαδή οι εκπρόσωποι των 27 κυβερνήσεων της ΕΕ. Σε αυτήν τη συνεδρίαση δεν μετέχει η Μ. Βρετανία.

Τέλος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό πως θα παρουσιάσει την επιστολή της Βρετανίας προς τα 27 μέλη της ΕΕ.

Produced by