20
ΜΑΡ

Μήνυμα Σόιμπλε σε Μαξίμου για τήρηση των συμφωνηθέντων


Μία γερή «γεύση» από την ακλόνητη στάση, που θα κρατήσουν οι δανειστές τόσο στο σημερινό Eurogroup όσο και καθ’ όλη τη διάρκεια των διαβουλεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση, έδωσε, προσερχόμενος στο συμβούλιο στις Βρυξέλλες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, επιβεβαιώνοντας το αδιέξοδο της διαπραγμάτευσης και καλώντας την Αθήνα να τηρήσει τα συμφωνηθέντα, έτι ώστε να «κλειδώσει» η συμφωνία.

«Η Ελλάδα χρειάζεται ακόμα να κάνει πολλά από αυτά που έχουμε συμφωνήσει», είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Το θέμα της Ελλάδας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Μην περιμένετε μια θεαματική συνεδρίαση. Η τρόικα, σε συνεργασία με την Ελλάδα, θα πρέπει να καταλήξουν στο συμπέρασμα, εάν τηρούνται οι δεσμεύσεις του προγράμματος. Υπάρχουν σαφείς όροι για το πότε τηρούνται. Στην συνέχεια πιθανώς να υπάρξει συμφωνία. Μεταξύ θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης υπάρχει δυσκολία να βρεθεί συμφωνία. Θα μπορούσαμε να έχουμε ολοκληρώσει αυτό το θέμα (της αξιολόγησης) πολύ νωρίτερα, αλλά θα προχωρήσουμε τελικά προς την επίλυσή. Πάντως, το ελληνικό θέμα δεν θα μας απασχολήσει πολύ σήμερα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο γάλλος ΥΠΟΙΚ Μισέλ Σαπέν, εξήρε την ανάγκη να μπει μία ξεκάθαρη κατεύθυνση στο ελληνικό ζήτημα.

«Πιστεύω για την Ελλάδα και για την Ευρώπη είναι ανάγκη να δώσουμε μία κατεύθυνση, μία σαφή πορεία ότι υπάρχει, προφανώς, λύση, τόσο για το καλό της Ελλάδας, όσο και για τη συνοχή της Ευρώπης», τόνισε από την πλευρά του ο Μισέλ Σαπέν.

Σύμφωνα με τον Γάλλο ΥΠΟΙΚ, η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με αυτήν του καλοκαιριού του 2015. «Το δράμα είναι πίσω μας. Μπροστά μας έχουμε λύσεις», σημείωσε.

Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε την ελπίδα πως το σημερινό Eurogroup θα στείλει μήνυμα ότι Αθήνα και θεσμοί προχωρούν προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης «ομαλά» και «σύντομα».

Έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο από το Eurogroup του Φεβρουαρίου και μετά, κυρίως μετά την τελευταία επίσκεψη των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα.
Ο ίδιος τόνισε ότι «ο εχθρός μας είναι η αβεβαιότητα», λέγοντας πως όσο πιο πολύ καθυστερούν οι αποφάσεις, τόσο περισσότερο αυξάνεται η αβεβαιότητα στην Ελλάδα, οι επενδυτές περιμένουν και η ανάπτυξη είναι ισχνή.
Γι' αυτό, πρόσθεσε, θέλουμε να προχωρήσουμε γρήγορα και να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση. «Μπαίνουμε σε μία διαδικασία που είναι success story», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι σημαντική, γιατί θα στείλει θετικό μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Όσο για το ΔΝΤ, ο κ. Μοσκοβισί επανέλαβε ότι μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα από την αρχή και θα εξακολουθήσει να το κάνει. «Εργαζόμαστε στενά με το ΔΝΤ, προκειμένου να φτάσουμε σε μία συνολική συμφωνία με όλες τις πλευρές», υπογράμμισε.

Produced by