20
ΜΑΡ

Μέρκελ σε Ερντογάν: Οι συγκρίσεις με τον ναζισμό πρέπει να σταματήσουν


Ψύχραιμη, αλλά αυστηρή απάντηση έδωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τις νέες φραστικές επιθέσεις εναντίον της.

Η καγκελάριος προειδοποίησε την Άγκυρα ότι θα απαγορεύσει σε αξιωματούχους της να επισκέπτονται την Γερμανία, για να συμμετάσχουν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις υπέρ του τούρκου προέδρου.

Σύμφωνα με τη Μέρκελ, η γερμανική κυβέρνηση «επιφυλάσσεται του δικαιώματος» να «επανεξετάσει τις άδειες» που έχει εκδώσει έως σήμερα για τη συμμετοχή Τούρκων πολιτικών αξιωματούχων σε συγκεντρώσεις στη Γερμανία ενόψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου.

Παράλληλα, η Μέρκελ αποκάλυψε το περιεχόμενο ενός εγγράφου που πρόσφατα διαβιβάστηκε από τη γερμανική κυβέρνηση στις τουρκικές αρχές και αφορά τη διεξαγωγή προεκλογικών συγκεντρώσεων του κυβερνώντος κόμματος AKP, οι οποίες έχουν εγκριθεί.

Όπως επισημαίνεται, «η συμμετοχή των Τούρκων πολιτικών αξιωματούχων» σε προεκλογικές συγκεντρώσεις στη Γερμανία «δεν είναι δυνατή παρά μόνο με σεβασμό των αρχών του θεμελιώδους Νόμου» της Γερμανίας, του Συντάγματος της χώρας και «σε αντίθετη περίπτωση (…) η γερμανική κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, περιλαμβανομένης της επανεξέτασης των αδειών (των συγκεντρώσεων) που αναφέρονται σε αυτό το έγγραφο».

«Το υπενθυμίζω προκειμένου να ξεκαθαρίσω πως αυτό το σημείο ισχύει πάντα …οι συγκρίσεις με τον ναζισμό πρέπει να σταματήσουν», τόνισε.

«Δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι αυτές οι συγκρίσεις δεν έχουν σταματήσει και εμείς δεν θα ανεχθούμε (τη ρήση) ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και ότι όλα τα ταμπού καταρρίπτονται χωρίς σεβασμό προς την οδύνη που βίωσαν όσοι καταδιώχθηκαν και δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια του εθνικοσοσιαλισμού» είπε η Άγγελα Μέρκελ.

Produced by