20
ΜΑΡ

Ντάισελμπλουμ: Καμιά βεβαιότητα για συμφωνία στις 7/4


Για πρόοδο όσον αφορά το κλείσιμο της αξιολόγησης έκανε λόγο ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Ωστόσο, όπως είπε, παραμένουν ακόμα ανοιχτά ζητήματα- κλειδιά.

«Το επόμενο Eurogroup είναι στις 7 Απριλίου αλλά δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι θα τελειώσουμε. Πρόθεση όλων να γίνει ότι είναι δυνατό», τόνισε.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ αναφερόμενος στις διαβουλεύσεις των επόμενων ημερών στις Βρυξέλλες, είπε ότι θα γίνουν σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων αλλά και ότι σε αυτές θα εμπλακεί από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Οικονομικών.

Ερωτηθείς αν έχει διαπιστώσει πολιτική απροθυμία της ελληνικής πλευράς, σε σχέση με το κλείσιμο της αξιολόγησης, ο Ντάισελμπλουμ ήταν αρνητικός, σημειώνοντας πως πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών το ταχύτερο δυνατό.

Ως προς το ζήτημα της παραμονής του τέλος στην προεδρία του Eurogroup ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι εναπόκειται στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις.

Από την πλευρά του, ο ευρωπαίος επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, έκανε λόγο και αυτός για πρόοδο και προσέθεσε ότι ξεκαθαρίστηκαν τα επόμενα βήματα.

«Τώρα πρέπει να τονωθεί η εμπιστοσύνη για τους επενδυτές και όλοι θέλουν συμφωνία όσο το δυνατό γρηγορότερα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μοσκοβισί και υπερασπίστηκε τη θέση του Ντάισελμπλουμ:

«Ο Γερούν είχε δίκιο να λέει ότι δεν πρέπει να απαντάμε σε ερωτήσεις για τα χρονοδιαγράμματα. Συζητήσεις θα γίνουν, εντατικά, σε διάφορα επίπεδα τις επόμενες ημέρες ώστε να έχουμε μια πλήρη συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες».

Παράλληλα, ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ είπε οτι περαιτέρω καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.

Υπήρξε πρόοδος σε σχέση με το προηγούμενο Eurogroup και πρέπει να διατηρήσουμε αυτή τη τάση που υπάρχει, ανέφερε.

Ως προς τις συζητήσεις για την μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε κάποιου είδους ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο ο Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι δεν πρέπει να σχετίζεται το εν λόγω ζήτημα με το ζήτημα της παραμονής του Δ.Ν.Τ. στο ελληνικό πρόγραμμα.

Τέλος είπε πως έχει ζητήσει από την Αθήνα διευκρινήσεις ως προς το δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχουν αντιρρήσεις.

Produced by