21
ΜΑΡ

Μακρόν - Λεπέν: Σημειώσατε (οριακά) άσσο στο πρώτο γαλλικό debate


Νικητής στα σημεία αναδείχθηκε ο κεντρώος υποψήφιος στην πρώτη τηλεμαχία εν όψει των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, «θύμισε» Τραμπ η ακροδεξιά υποψήφια. Μεγάλος χαμένος ο Μπενουά Αμόν των σοσιαλδημοκρατών. 

Παρά τη μεγάλη αναμονή που υπήρχε μέχρι το βράδυ της Δευτέρας για τα όσα θα αναφέρουν οι πέντε βασικότεροι υποψήφιο για την προεδρία της Γαλλίας στο πρώτο debate (θα ακολουθήσουν άλλα δύο μέχρι τον πρώτο γύρο των εκλογών στις 23 Απριλίου), η τηλεμαχία (που διήρκησε 3,5 ώρες) δεν ανέδειξε κάποιο νικητή, με τον κεντρώο υποψήφιο του «Μπροστά!» Εμανουέλ Μακρόν να εμφανίζεται πρώτος στις έρευνες κοινής γνώμης για την απόδοση του.

Επιμένοντας στην άποψη πως η Γαλλία έχει μέλλον εντός της ΕΕ, ο Μακρόν επιτέθηκε στη βασική αντίπαλο του, Μαρίν Λεπέν, υπογραμμίζοντας τις ακραίες θέσεις της προέδρου του «Εθνικού Μετώπου». «Δεν πρόκειται να παλέψω για την ανεξαρτησία της Γαλλίας πλησιάζοντας περισσότερο κοντά στον Πούτιν, όπως θέλετε εσείς» είπε ο Μακρόν απευθυνόμενος στην Λεπέν, για να προσθέσει πως «Θέλω την ανεξαρτησία της Γαλλίας εντός της Ευρώπης». Γενικότερα, οι αναφορές της Λεπέν ήταν αρκετά εριστικές, θυμίζοντας τα λεγόμενα του Ντόναλτ Τραμπ στις τηλεμαχίες με την υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον, κατά τις μεταξύ τους τηλεμαχίες πριν από τις αμερικανικές εκλογές το περασμένο Νοέμβριο.

Από την πλευρά της, η Λεπέν σχολίασε τις αναφορές του Μακρόν ως «κενές περιεχομένου», τονίζοντας ότι «θέλω ο γαλλικός λαός να εστιάσει στο πως κάθε φορά που μιλάτε λέτε λίγο από αυτό, λίγο από το άλλο χωρίς να καταλήγετε ποτέ σε κάτι συγκεκριμένο».

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, Φρανσουά Φιγιόν τοποθετήθηκε σχετικά με το σκάνδαλο που εμπλέκει τη γυναίκα του, Πενελόπ, σε καθεστώς αργομισθίας, επαναλαμβάνοντας πως είναι αθώος και ότι οι κατηγορίες που του αποδίδονται δεν ευσταθούν «Μπορεί να έχω κάνει λάθη, αλλά μεταξύ όλων μας εδώ (σσ: των υπόλοιπων υποψηφίων) έχω με διαφορά την πιο μεγάλη πείρα» είπε χαρακτηριστικά.

Ως δυσάρεστη έκπληξη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών Μπενουά Αμόν, που εμφανίστηκε άχρωμος και μπλαζέ, κάνοντας γενικόλογες αναφορές για «την προσοχή που πρέπει να δώσουμε στα φτωχά και μεσαία στρώματα».

Την εικόνα του Αμόν εκμεταλλεύτηκε ο υποψήφιος της αριστεράς Ζαν Λυκ Μελανσόν, που εμφανίστηκε πιο σίγουρος κάνοντας επιθετικές αναφορές για την πορεία της ΕΕ και σημειώνοντας πως αυτός αποτελεί την πιο ριζοσπαστική πρόταση για το συμφέρον των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις για το ποιος υποψήφιος έπεισε περισσότερο τους Γάλλους πολίτες, μέτρηση της ELABE δείχνει πως ο Μακρόν λαμβάνει 29%, ο υποψήφιος της ο Μελανσόν 20%, ο Φιγιόν 19% από κοινού με την Λεπέν και ο Αμόν 11%.

Δεδομένου πως οι δημοσκοπήσεις εν όψει του πρώτου γύρου των εκλογών θεωρείται δύσκολο να διαφοροποιηθούν μέχρι τις 23 Απριλίου, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τις μετρήσεις της κοινής γνώμης για το επόμενο χρονικό διάστημα και αν αυτές θα γείρουν προς την πλευρά κάποιου υποψηφίου.

Produced by