21
ΜΑΡ

Διαπραγμάτευση: Πάμε για Μάιο, με το «βλέμμα» στην Ουάσιγκτον


«Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι»: Η λαϊκή ρήση αποτυπώνει με ακρίβεια την κατάσταση της διαπραγμάτευσης μετά και το χθεσινό Eurogroup.  Κι αν ακόμα αντικαταστήσουμε το «τριφύλλι» με το «staff level agreement», η φράση ταιριάζει περισσότερο στην περίπτωση.

Φυσικά, η Αθήνα δεν περίμενε συμφωνία κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, καθώς τα μέτωπα που παραμένουν είναι ανοιχτά και σημαντικά.

Ωστόσο, ο ίδιος ο Γερούν Ντάισελμπλουμ χθες είπε πως τίποτα δεν υποδηλώνει οτι είναι βέβαιη η συμφωνία στο επόμενο Eurogroup της 7ης Απριλίου. Παραμένουν ανοιχτά τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, γι’ αυτό και άλλωστε θα παραμείνουν στις Βρυξέλλες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Έφη Αχτσιόγλου και ο Γιώργος Χουλιαράκης.

Η καθυστέρηση αυτή όμως, φέρεται να «κρύβει» ατζέντα. Η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ είναι προγραμματισμένη για τις 22 Απριλίου, ενώ ακόμα αναμένεται η αναθεώρηση των προβλέψεων του Οργανισμού για την ελληνική οικονομία.

Οι ευρωπαίοι φέρονται να είναι αποφασισμένοι να περιμένουν μέχρι τότε  τις τοποθετήσεις του νέου αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, όσον αφορά το ελληνικό ζήτημα. Και οι μέχρι τώρα νύξεις που έχει κάνει ο Τραμπ, μόνο υπέρ Ελλάδος δεν είναι. Δεν αποκλείεται λοιπόν να προτείνει ακόμα και την απομάκρυνση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να υπενθυμίζουμε ότι προ ημερών, Αμερικανός βουλευτής του ρεπουμπλικανικού κόμματος κατέθεσε νομοσχέδιο, με το οποίο ζητά από την κυβέρνηση Τραμπ να αντιταχθεί σε κάθε περαιτέρω συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Με το βλέμμα στη φετινή Σύνοδο του ΔΝΤ οι ευρωπαίοι φαίνεται να τηρούν στάση αναμονής. Μετά και τα όσα θα προκύψουν από τη Σύνοδο  στην Ουάσιγκτον, θα κληθούν να αποφασίσουν τι μέλλει γενέσθαι γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα και τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ.

Πάντως, χθες, ως προς τις συζητήσεις για την μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε κάποιου είδους ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο, ο επικεφαλής του, Κλάους Ρέγκλινγκ, ανέφερε ότι δεν πρέπει να σχετίζεται το εν λόγω ζήτημα με το ζήτημα της παραμονής του Δ.Ν.Τ. στο ελληνικό πρόγραμμα.

Α.Α.

Produced by