21
ΜΑΡ

Β. Ιρλανδία: Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του Σιν Φέϊν, Μάρτιν ΜακΓκίνες


Σε ηλικία 66 ετών.

Το πρωί της Τρίτης απεβίωσε ο πρώην πρώτος αντιπρόεδρος της Βόρειας Ιρλανδίας, Μάρτιν ΜακΓκίνες, σε ηλικία 66 ετών, όπως μετέδωσαν τα βρετανικά media.

Ο ΜακΓκίνες αποτέλεσε πρώην διοικητής του «Απελευθερωτικού Στρατού της Ιρλανδίας» (IRA) και στέλεχος του κόμματος Σιν Φέϊν. 

Όπως έγινε γνωστό, αντιμετώπιζε καρδιολογικό πρόβλημα. Έως τον Ιανουάριο ήταν επικεφαλής της κυβέρνησης της Β.Ιρλανδίας.

O MακΓκίνες υπήρξε ένα από τα πλέον ενεργά στελέχη του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού την ταραγμένη δεκαετία του 1970 και έφτασε σε ηλικία μόλις 21 ετών να γίνει το Νο2 της Οργάνωσης.

Στη συνέχεια συνελήφθη και καταδικάστηκε για τη δράση του. Το 1974 εγκατέλειψε τον IRA για να ακολουθήσει πολιτική δράση, ωστόσο, όπως αναφέρει το BBC, οι Βρετανοί θεωρούσαν ότι ήταν ακόμα ο «εγκέφαλος» πολλών από τις επιθέσεις μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Από τις πλέον χαρακτηριστικές στιγμές στην ζωή του ήταν η χειραψία με την βασίλισσα Ελισάβετ Β' και η πρόποση προς τιμήν της.

Μιλώντας αργότερα στο BBC, το εξήγησε:

«Ο πόλεμός μου τελείωσε. Δουλειά μου πλέον είναι να μην ξαναγίνει άλλος πόλεμος» είχε πει πρόσφατα.

Ο Τζέρι Άνταμς, συγκινημένος, δήλωσε: «Σε όλη του τη ζωή ο Μάρτιν έδειξε αποφασιστικότητα, αξιοπρέπεια και ταπεινοφροσύνη. Το ίδιο έκανε και στη σύντομη ασθένειά του.»

Produced by