21
ΜΑΡ

Όλοι αθώοι για την υπόθεση του Βατοπαιδίου


Ολοκληρώθηκε η πολύκροτη  υπόθεση, το δικαστήριο υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση για την αθώωση των εμπλεκομένων.    

Ολοκληρώθηκε η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση της μονής Βατοπαιδίου, με το δικαστήριο να αθωώνει όλους τους εμπλεκόμενους για το γνωστό σκάνδαλο. Ειδικότερα, μοναχοί Εφραίμ και Αρσένιος, νομικοί σύμβουλοι του κράτους, υπάλληλοι της κτηματικής εταιρίας του δημοσίου, πρώην γενικοί γραμματείς, συμβολαιογράφοι και δικηγόροι, παραπέμφθηκαν σε δίκη με βαριές κατηγορίες, για τις οποίες η εισαγγελέας της έδρας, ζήτησε στην τελευταία συνεδρίαση την....«διαγραφή» τους, προτείνοντας την απαλλαγή των κατηγορουμένων.

«Αμαρτωλός είμαι, απατεώνας, όμως, δεν είμαι» είχε πει στην απολογία του η ηγούμενος Εφραίμ. Όπως είπε, πιστεύει ότι η επίμαχη έκταση της λίμνης και των παραλιμνίων ανήκει στην μονή, και θα έκανε τα πάντα για να διατηρήσει τα κεκτημένα της. «Για να μείνει η μονή ζωντανή, για να μπορεί να δέχεται επισκέπτες και για να συνεχίσει την μακρά ιστορία της. Για το ελληνικό δημόσιο, το οποίο παρίσταται ως πολιτική αγωγή, τα ακίνητα τοΥ ανήκουν, τα διεκδικεί δικαστικά και αξιώνει αποζημίωση για την βλάβη που υπέστη από τις ανταλλαγές» ανέφερε.

Για την εισαγγελέα, όλα στηρίχθηκαν στην πεποίθηση ότι η λίμνη και οι παραλίμνιες εκτάσεις ανήκαν στη μονή , συνεπώς οι αποφάσεις που ελήφθησαν από τα όργανα του δημοσίου ήταν σύννομες.

Σχετικά με την κατηγορία που αντιμετώπιζαν, τόσο ο ηγούμενος της μονής Βατοπεδίου κ. Εφραίμ όσο και ο μοναχός Αρσένιος ως ηθικοί αυτουργοί των πράξεων των κρατικών αξιωματούχων (κυρίως στελεχών, τότε, της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου), η εισαγγελική λειτουργός υποστήριξε ότι δεν προέκυψε πως έπεισαν κάποιους να παρανομήσουν, ούτε προσωπικό για αυτούς όφελος.

«Πίστευαν, και πιστεύουν», είπε η εισαγγελική λειτουργός αναφερόμενη στον ηγούμενο Εφραίμ και τον μοναχό Αρσένιο, «ότι οι παραλίμνιες εκτάσεις και η λίμνη Βιστωνίδα ανήκουν στη Μονή», για να προσθέσει ότι « δεν αποδείχθηκε πως επηρέασαν τους υπαλλήλους της ΚΕΔ, ούτε ότι είχαν οι μοναχοί τη δυνατότητα επιλογής ακινήτων του Δημοσίου τα οποία τους προσφέρθηκαν για τις ανταλλαγές».

Produced by