21
ΜΑΡ

Πανελλήνιες: «Κύμα» αντιδράσεων για τον «κόφτη» Γαβρόγλου στους εισακτέους


«Κύμα» ισχυρών αντιδράσεων έχει προκαλέσει η ανατροπή, που επέφερε στο σύστημα των Πανελληνίων ο Κώστας Γαβρόγλου, βάζοντας «κόφτη» στον αριθμό των υποψηφίων, που θα «περνούν» σε σχολές υψηλής ζήτησης, όπως είναι οι Ιατρικές, οι Πολυτεχνικές και η Νομική.

Γονείς και μαθητές είναι στα «κάγκελα» σχεδόν δύο μήνες πριν την έναρξη των εξετάσεων. Μάλιστα, η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων Ελλάδας, η οποία εκπροσωπεί 170.000 γονείς και κηδεμόνες 85.000 μαθητών, που φοιτούν σε Ιδιωτικά Σχολεία της χώρας, ζητεί την ανάκληση της απόφασης του υπουργού Παιδείας, επικαλούμενη μία σειρά από σοβαρούς λόγους.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρουν οι ριζικές αλλαγές του κ. Γαβρόγλου έχουν προκαλέσει «έκρηξη» άγχους σε χιλιάδες μαθητές και στις οικογένειές τους.

Επισημαίνουν μάλιστα πως η αντιπαιδαγωγική και άδικη απόφαση, όπως την χαρακτηρίζουν, εκδόθηκε τέσσερις ημέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας για συμμετοχή των μαθητών στις Πανελλαδικές εξετάσεις, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η δήλωση και 5ου μαθήματος που θα επέτρεπε στο μαθητή να έχει πρόσβαση και σε 2ο πεδίο.

Aκόμη όμως και στην περίπτωση, που η προθεσμία δεν είχε λήξει, ο μαθητής θα έπρεπε να γνωρίζει τις αλλαγές τουλάχιστον ένα έτος πριν, καθώς είναι αδύνατο να καταφέρει να μελετήσει επαρκώς το 5ο μάθημα μέσα σε μόλις δύο μήνες.

«Το μέτρο πλήττει σχεδόν όλους τους υποψηφίους, μια που με το φαινόμενο ντόμινο, θα επηρεαστούν οι βάσεις των περισσοτέρων σχολών ανατρέποντας τον προγραμματισμό και τη στόχευση των μαθητών. Αποτέλεσμα της συγκεκριμένης αυτής απόφασης είναι για παράδειγμα το γεγονός ότι στην Ιατρική Σχολή η μείωση των 220 θέσεων ισοδυναμεί με την κατάργηση των Τμημάτων Ιατρικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης», τονίζεται.

Produced by