21
ΜΑΡ

Στο «κάδρο» οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, στα «μαχαίρια» Μέρκελ-Ερντογάν


Η κόντρα, που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Τουρκία και Γερμανία, ολοένα και «αγριεύει», ειδικά όσο πλησιάζουμε προς την 16η Απριλίου, όταν θα διεξαχθεί το επίμαχο δημοψήφισμα, το οποίο ενδέχεται να ορίσει τον Ταγίπ Ερντογάν, ως τον κυρίαρχο του «παιχνιδιού».

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, οι οποίες επεκτάθηκαν και σε επίπεδο ΕΕ, ξεκίνησαν στον απόηχο του ανελέητου «πογκρόμ» που εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον περασμένο Ιούλιο. Τα «σκάγια» πήραν σαφώς τη συμφωνία ως προς το προσφυγικό, με την κυβέρνηση Ερντογάν να εκσφενδονίζει απειλές μέχρι και σήμερα, προειδοποιώντας ότι θα ανοίξει την «κάνουλα» και θα πλημμυρίσει την Ευρώπη με μετανάστες.

Ο πρόσφατος διπλωματικός «πόλεμος» με την Ολλανδία, λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές στη χώρα, επεκτάθηκε γρήγορα και στο Βερολίνο, όπου οι επιθέσεις «πέρασαν» ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο, με τον «σουλτάνο» να εξαπολύει βαρύ «κατηγορώ» κατά της Άγγελας Μέρκελ, χρησιμοποιώντας καυστικούς χαρακτηρισμούς εις βάρος της.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, από την άλλη, επιχείρησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους μπροστά στην τουρκική φρενίτιδα, καθώς θα ήταν καταστροφικό, ειδικά εν μέσω μίας τόσο κρίσιμης οικονομικά και πολιτικά περιόδου για την περιφέρεια, να ανοίξει ακόμη ένα «μέτωπο». Ωστόσο, καθώς οι δηλώσεις περί «ναζισμού» και «φασισμού» από τον Ερντογάν «δίνουν και παίρνουν», η Γερμανίδα καγκελάριος προειδοποίησε μόλις χθες τον Τούρκο πρόεδρο να «μαζευτεί», απειλώντας με την σειρά της ότι θα απαγορεύσει σε αξιωματούχους της Τουρκίας να επισκέπτονται τη χώρα της, για να συμμετάσχουν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις υπέρ του.

Η απάντηση από τον «αντίπαλο» ήρθε σήμερα, με τον Τούρκο πρόεδρο να βάζει στο «κάδρο» τις σχέσεις με την ΕΕ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αφότου βέβαια περάσει ο «σκόπελος» του δημοψηφίσματος.

Συγεκριμένα, ο Ερντογάν δήώσε πως μετά το δημοψήφισμα του Απριλίου, η Τουρκία ίσως επανεξετάσει τις σχέσεις με την Ευρώπη, την οποία χαρακτήρισε, ως «φασιστική και σκληρή», παρομοιάζοντας την με εκείνη της εποχής πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Η Τουρκία δεν θα απειλείται πλέον από τη διαδικασία συμμετοχής στην ΕΕ», τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι από τώρα και στο εξής, δεν θα επιτρέψει Ευρωπαίους σε τουρκικό έδαφος να διεξάγουν «κατασκοπεία» με διάφορες προφάσεις.

Σημειώνεται ότι χθες η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση «επιφυλάσσεται του δικαιώματος» να «επανεξετάσει τις άδειες» που έχει εκδώσει έως σήμερα για τη συμμετοχή Τούρκων πολιτικών αξιωματούχων σε συγκεντρώσεις στη Γερμανία ενόψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου.

Παράλληλα, η Μέρκελ αποκάλυψε το περιεχόμενο ενός εγγράφου που πρόσφατα διαβιβάστηκε από τη γερμανική κυβέρνηση στις τουρκικές αρχές και αφορά τη διεξαγωγή προεκλογικών συγκεντρώσεων του κυβερνώντος κόμματος AKP, οι οποίες έχουν εγκριθεί.

Όπως επισημαίνεται, «η συμμετοχή των Τούρκων πολιτικών αξιωματούχων» σε προεκλογικές συγκεντρώσεις στη Γερμανία «δεν είναι δυνατή παρά μόνο με σεβασμό των αρχών του θεμελιώδους Νόμου» της Γερμανίας, του Συντάγματος της χώρας και «σε αντίθετη περίπτωση (…) η γερμανική κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, περιλαμβανομένης της επανεξέτασης των αδειών (των συγκεντρώσεων) που αναφέρονται σε αυτό το έγγραφο».

«Το υπενθυμίζω προκειμένου να ξεκαθαρίσω πως αυτό το σημείο ισχύει πάντα …οι συγκρίσεις με τον ναζισμό πρέπει να σταματήσουν», τόνισε.

«Δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι αυτές οι συγκρίσεις δεν έχουν σταματήσει και εμείς δεν θα ανεχθούμε (τη ρήση) ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και ότι όλα τα ταμπού καταρρίπτονται χωρίς σεβασμό προς την οδύνη που βίωσαν όσοι καταδιώχθηκαν και δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια του εθνικοσοσιαλισμού» είπε η Άγγελα Μέρκελ.

Produced by