21
ΜΑΡ

«Αστερίσκο» για τα εργασιακά ζητεί η Αθήνα: Αλλιώς, δεν υπογράφει την Διακήρυξη των «27»


Από τα «Hilton Groups» στα «Brussels Groups» δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει πολλά ως προς το ελληνικό ζήτημα. Πρόοδος σε καμία περίπτωση δεν έχει σημειωθεί. Τί κι αν η κυβέρνηση μετέφερε την έδρα των διαβουλεύσεων, το μόνο σίγουρο είναι πως και στη βελγική πρωτεύουσα «κουμάντο» κάνει το ΔΝΤ, το οποίο δεν υποχωρεί ως προς τις σκληρές απαιτήσεις του. Μάλιστα, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες λένε πως για το «καυτό» ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, συμβιβάστηκε μόνο η ελληνική πλευρά, έτσι ώστε να «κερδίσει» ένα μικρότερο «μαχαίρι» στις συντάξεις και στο αφορολόγητο, «μέτωπα», για τα οποία έχουν ξεκινήσει «ίντριγκες»στον ΣΥΡΙΖΑ.

Την ώρα που οι δανειστές επιμένουν στις τρελές «ορέξεις» τους ως προς τα εργασιακά, η ελληνική πλευρά προχωρεί σε μία κίνηση, η οποία ενδεχομένως και να της «στοιχίσει» σε αυτή την κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης. «Χρησιμοποιεί» το επετειακό κείμενο της Συνόδου της Ρώμης, το οποίο περιέχει τα επόμενα βήματα της Ευρώπης των «27», για να ασκήσει πιέσεις ως προς το επίμαχο κεφάλαιο των εργασιακών. Η κυβέρνηση απειλεί τους εταίρους, όπως λένε πληροφορίες της «Καθημερινής», πως δεν θα υπογράψει το κείμενο αυτό. Επικαλείται μάλιστα πως δεν μπορεί να δεσμευτεί για τις αξίες της ΕΕ, όταν της ζητείται να εφαρμόσει τις παράλογες απαιτήσεις του Ταμείου. Μάλιστα, για να βάλει τελικά υπογραφή, η Αριστερά ζητεί να περιληφθεί στην Κοινή Δήλωση μία παράγραφος για το ευρωπαϊκό κοινωνικό και εργασιακό κεκτημένο.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως είναι ανάγκη η Ενωμένη Ευρώπη να επιβεβαιώσει τις ιδρυτικές της αξίες και σε αυτή τη βάση να προωθήσει ένα νέο όραμα για τους ευρωπαϊκούς λαούς.

Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, η Ενωμένη Ευρώπη δεν μπορεί παρά να αναζητήσει τις ρίζες της σε αυτήν την κρίσιμη, για το μέλλον του κοινού οικοδομήματος, συγκυρία, προσθέτοντας ότι το νέο αυτό όραμα πρέπει να έχει στο επίκεντρό του μια ευρωπαϊκή στρατηγική αναπροσανατολισμένη στην ανάπτυξη και την αλληλεγγύη.

Σύμφωνα δε με το ΑΠΕ, ήδη από χθες ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στις προκαταρκτικές συζητήσεις πρότεινε να συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο η φράση: «το ευρωπαϊκό κοινωνικό και εργασιακό κεκτημένο πρέπει να γίνεται σεβαστό σε όλα τα κράτη-μέλη».

Σχολιάζοντας τις διαρροές για την πρόθεση της Αθήνας να μην υπογράψει την Διακήρυξη, παράγοντες του Μαξίμου τονίζουν στο ΑΠΕ πως η παραπάνω φράση "έχει τη δική της βαρύτητα, αν ληφθεί υπόψη ότι ο σεβασμός του ευρωπαϊκού εργασιακού κεκτημένου έχει εξελιχθεί στο βασικό «αγκάθι» αυτού του διαπραγματευτικού γύρου μεταξύ Αθήνας και θεσμών, εξαιτίας της εμμονής του ΔΝΤ να αμφισβητήσει αυτό ακριβώς το κεκτημένο. Κατά συνέπεια, η αναγνώριση της σημασίας του από τους Ευρωπαίους ηγέτες στην παρούσα φάση, θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην απεμπλοκή της αξιολόγησης".

Σημειώνεται ότι στο προσχέδιο της Διακήρυξης, όσον αφορά την Κοινωνική Ευρώπη, τονίζεται ότι οι «27» δεσμεύονται σε «μια Ένωση που προωθεί την οικονομική και κοινωνική πρόοδο, καθώς και τη συνοχή και τη σύγκλιση, λαμβάνοντας υπόψη την ποικιλία των κοινωνικών προτύπων και τον καίριο ρόλο των κοινωνικών εταίρων, μια Ένωση που προωθεί την ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα και τις ίσες ευκαιρίες για όλους, μια Ένωση η οποία αγωνίζεται κατά των διακρίσεων, του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας, μια Ένωση όπου οι νέοι λαμβάνουν την καλύτερη εκπαίδευση και κατάρτιση και μπορούν να σπουδάσουν και να βρουν θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την ήπειρο, μια Ένωση η οποία διατηρεί την πολιτιστική πολυμορφία και προάγει την πολιτιστική μας κληρονομιά».

Produced by