21
ΜΑΡ

Το ΔΝΤ βάζει στο «παιχνίδι» και την ΝΔ για το πακέτο Τόμσεν: Το' πε ο Σαπέν


Εδώ και μέρες κυκλοφορούσε η πληροφορία ότι το ΔΝΤ ζητεί τη συναίνεση όλων των κομμάτων στη Βουλή για το πακέτο Τόμσεν. Πάνω σε αυτή την απαίτηση φαίνεται πως στηρίχτηκε και η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, για τα περί διευρυμένης κυβερνητικής πλειοψηφίας, την οποία στη συνέχεια «ασπάστηκαν» και οι κκ. Φίλης και Φάμελλος.

Πράγματι, τις διαρροές αυτές επιβεβαίωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, στο περιθώριο του Ecofin στις Βρυξέλλες. Όπως δείχνουν οι εξελίξεις, το Ταμείο θέλει να βάλει στο «παιχνίδι» και την αντιπολίτευση. 

«Αυτό, που μου φαίνεται περίεργο στη στάση του ΔΝΤ, είναι ότι ζητεί από την αντιπολίτευση (στην Ελλάδα) να δώσει διαβεβαιώσεις πάνω στο ποιά θα είναι η θέση της μετά το 2019, την περίοδο που ξεπερνά, δηλαδή, τη θητεία αυτής της κυβέρνησης», είπε χαρακτηριστικά ο Σαπέν. «Πρέπει να είμαστε λογικοί από πολιτικής απόψεως», υπογράμμισε ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι δεν μπορεί καν να φανταστεί την περίπτωση να ζητούσε κάποιος το ίδιο από τη Γαλλία.

Κατά τα λοιπά ο Γάλλος υπουργός ήταν υποστηρικτός προς την Αθήνα και ειδικά όσον αφορά το φλέγον ζήτημα των εργασιακών, καλώντας μάλιστα τπ Ταμείο να αποσασφηνίσει τη στάση του ως προς τη συμμετοχή του ή μη στο ελληνικό πρόγραμμα, τονίζοντας ότι οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση μπορεί να κοστίσουν ακριβά στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος ξανά στο ΔΝΤ, ο ίδιος άφησε αιχμές για όσα ακούγονται για την αντικατάστασή του από έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό, επισημαίνοντας πως δεν θεώρησε ποτέ απαραίτητη τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που έγινε από άλλους για λόγους τεχνογνωσίας και αξιοπιστίας. Ωστόσο, πλέον, είναι παρόν, ανέφερε ο Σαπέν, προσθέτοντας ότι πρέπει να βρεθεί μία λύση μαζί με το ΔΝΤ.

Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ χαρακτήρισε «εμμονή» την ακλόνητη στάση του ΔΝΤ ως προς τα εργασιακά, όχι μόνο σε ό,τι αφορά την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες. «Το ίδιο συμβαίνει και με τις απαιτήσεις για το δημοσιονομικό σύστημα και κυρίως τις συντάξεις», σημείωσε ο ίδιος.

Ερωτηθείς σχετικά με την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που ζητεί το Ταμείο, ο Σαπέν απάντησε πως προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προκειμένου να διασφαλιστούν η ανάκαμψη και οι επενδύσεις. Στη συνέχεια, πρόσθεσε, θα συζητηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για την περίοδο μετά το 2018 και το χρέος. Χαρακτήρισε, μάλιστα, «μη σοβαρό» το αίτημα για διατήρηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για μία δεκαετία.

 

Produced by