21
ΜΑΡ

Το ΔΝΤ «αδειάζει» τον Σαπέν: Δεν ζητούμε εγγυήσεις από την αντιπολίτευση


Διαψεύδει το ΔΝΤ ότι ζητεί εγγυήσεις και από την αντιπολίτευση ως προς το πακέτο Τόμσεν, «αδειάζοντας» τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών.

«Δεν έχουμε ζητήσει κανενός είδους εγγυήσεις από την αντιπολίτευση», δήλωσε αξιωματούχος του Ταμείου.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα την Τρίτη, σε δηλώσεις του στο περιθώριο του Ecofin στις Βρυξέλλες ο Μισέλ Σαπέν επιβεβαίωσε τις διαρροές των τελευταίων εβδομάδων ότι το Ταμείο βάζει στο «παιχνίδι» όλα τα κόμματα στη Βουλή.

«Αυτό, που μου φαίνεται περίεργο στη στάση του ΔΝΤ, είναι ότι ζητεί από την αντιπολίτευση (στην Ελλάδα) να δώσει διαβεβαιώσεις πάνω στο ποιά θα είναι η θέση της μετά το 2019, την περίοδο που ξεπερνά, δηλαδή, τη θητεία αυτής της κυβέρνησης», είπε χαρακτηριστικά ο Σαπέν. «Πρέπει να είμαστε λογικοί από πολιτικής απόψεως», υπογράμμισε ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι δεν μπορεί καν να φανταστεί την περίπτωση να ζητούσε κάποιος το ίδιο από τη Γαλλία.

Κατά τα λοιπά ο Γάλλος υπουργός ήταν υποστηρικτός προς την Αθήνα και ειδικά όσον αφορά το φλέγον ζήτημα των εργασιακών, καλώντας μάλιστα τπ Ταμείο να αποσασφηνίσει τη στάση του ως προς τη συμμετοχή του ή μη στο ελληνικό πρόγραμμα, τονίζοντας ότι οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση μπορεί να κοστίσουν ακριβά στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος ξανά στο ΔΝΤ, ο ίδιος άφησε αιχμές για όσα ακούγονται για την αντικατάστασή του από έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό, επισημαίνοντας πως δεν θεώρησε ποτέ απαραίτητη τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που έγινε από άλλους για λόγους τεχνογνωσίας και αξιοπιστίας. Ωστόσο, πλέον, είναι παρόν, ανέφερε ο Σαπέν, προσθέτοντας ότι πρέπει να βρεθεί μία λύση μαζί με το ΔΝΤ.

Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ χαρακτήρισε «εμμονή» την ακλόνητη στάση του ΔΝΤ ως προς τα εργασιακά, όχι μόνο σε ό,τι αφορά την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες. «Το ίδιο συμβαίνει και με τις απαιτήσεις για το δημοσιονομικό σύστημα και κυρίως τις συντάξεις», σημείωσε ο ίδιος.

Ερωτηθείς σχετικά με την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που ζητεί το Ταμείο, ο Σαπέν απάντησε πως προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προκειμένου να διασφαλιστούν η ανάκαμψη και οι επενδύσεις. Στη συνέχεια, πρόσθεσε, θα συζητηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για την περίοδο μετά το 2018 και το χρέος. Χαρακτήρισε, μάλιστα, «μη σοβαρό» το αίτημα για διατήρηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για μία δεκαετία.

 

 

 

Produced by