17
ΑΠΡ

Ο γείτονας μας ο Σουλτάνος


Ο Ερντογάν πέτυχε το στόχο του. Έγινε Σουλτάνος, όπως είχε σχεδιάσει, είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού στην Τουρκία. Σε μια χώρα που, όπως δείχνει το εκλογικό αποτέλεσμα, είναι απολύτως διχασμένη.

Σε μια χώρα που έχει σπάσει σε δυο κομμάτια. Το ένα εκείνο που βρίσκεται στη πλευρά της Δύσης και στα παράλια και το άλλο της Ανατολής. Τα δυο αυτά ο κομμάτια πρέπει να ενώσει ο γείτονας μας Σουλτάνος για να μπορέσει η Τουρκία να αποφύγει την εσωτερική αναταραχή, τον εμφύλιο και τον διαμελισμό. Αν όλα όσα έλεγε προεκλογικά τα πίστευε δεν θα μπορέσει να πετύχει την κοινωνική ενότητα. Αν στο μυαλό του είναι όπως δείχνουν τα έργα του η εξαφάνιση κάθε πολιτικού του αντιπάλου, η έκρηξη στη Τουρκία δεν θα αργήσει να γίνει. Όσο και να προσπαθήσει να την αποφύγει ο Σουλτάνος γείτονας μας, δεν θα το κατορθώσει. Μπορεί να την καθυστερήσει, με την εξαγωγή της εσωτερικής κρίσης, αλλά δεν θα την αποφύγει.

Τα όσα μπορούν να συμβούν στη Τουρκία, όπως γίνεται αντιληπτό, αφορούν πρώτα εμάς αλλά και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Η απειλή που υπάρχει από το Σουλτάνο γείτονα μας, μπορεί να βάλει φωτιά σε ολόκληρη τη περιοχή, να μας βάλει σε περιπέτειες που, μέχρι πριν από μερικά χρόνια, μας ήταν αδιανόητες. H απειλή γίνεται εφιάλτης αν σκεφτούμε τα πολλά και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που διαπλέκονται στη περιοχή αλλά και τη ποιότητα της πλειοψηφίας των ηγετών που έχουν σήμερα οι λεγόμενες μεγάλες δυνάμεις.

Αν όλα αυτά τα βάλουμε στο τραπέζι μαζί με τον ιερό πόλεμο που έχουν έχουν ήδη ξεκινήσει οι ακραίοι ισλαμιστές, φαίνεται ότι ως περιοχή καθόμαστε πάνω σε μια βόμβα. Μιας βόμβας που μπορεί να ενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή, αν ο γείτονας μας Σουλτάνος δεν ελεγχθεί και δεν περιοριστεί συνολικά από εκείνους που έχουν την δύναμη να το κάνουν. Θα πάθουν μεγάλη ζημιά όσοι από αυτούς πιστέψουν πως μπορούν να βγουν κερδισμένοι κάνοντας παιχνίδι μαζί του. Mε το διάβολο δεν παίζεις ποτέ. Ακόμα και αν φορά στολή Σουλτάνου, όπως αυτή που φορά πλέον ο Ερντογάν.

Τέλος, για την Ελλάδα ένας δρόμος απομένει. Εκείνος της προετοιμασίας και της ψυχραιμίας. Διαφορετικά, ο γείτονας μας ο Σουλτάνος είναι πολύ πιθανό να επιχειρήσει να βάλει τη φωτιά στο οικόπεδο μας.

Produced by