20
ΑΠΡ

Μάχη των «δελφίνων» στο ακροδεξιό AfD της Γερμανίας


Η απόφαση της επικεφαλής του κόμματος Φράουκε Πέτρι να μην είναι υποψήφια για την καγκελαρία στις ομοσπονδιακές εκλογές αντανακλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό το «Εναλλακτική για τη Γερμανία», καθώς προσπαθεί να κάνει μια περισσότερο κεντρώα στροφή.

Αίσθηση προκάλεσε στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας η απόφαση της Φράουκε Πέτρι του ακροδεξιού «Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) να μη θέσει υποψηφιότητα για τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου, μόλις μερικές πριν από το συνέδριο του κόμματος το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, όπου θα ανακοινωθεί και επίσημα ο υποψήφιος για τις εκλογές.

Το παρασκήνιο για την απόφαση της Πέτρι είναι έντονο, με τις περισσότερες πληροφορίες να αναφέρουν πως υπέκυψε στις πιέσεις των πιο ακραίων εντός του AfD για να μη θέσει υποψηφιότητα, εξαιτίας των συνεχόμενων αναφορών που έκανε το τελευταίο χρονικό διάστημα η 41χρονος χημικός για συνεργασία με άλλα κόμματα και για μια κεντρώα «στροφή» του AfD.

Η λογική της Πέτρι για ένα περισσότερο ουδέτερο πολιτικό λόγο έρχεται ως συνέπεια του «παγώματος» που καταγράφουν τα ποσοστά του AfD στις δημοσκοπήσεις τους τελευταίους μήνες (ειδικότερα από το Φεβρουάριο και μετά), που μοιάζουν να μην μπορούν να ανέβουν πάνω από το 11%.

Μεγαλύτερη εσωκομματική «απειλή» φαίνεται πως είναι ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, χωρίς ωστόσο να είναι πιθανό πως θα μπορέσει να επικρατήσει και είναι αυτός ο υποψήφιος για την καγκελαρία.

Περισσότερες εξελίξεις αναμένονται τις επόμενες μέρες.

Produced by