20
ΑΠΡ

Χωρίς «όπλα» στην Ουάσινκτον ο Τσακαλώτος: Ένα «βήμα» πιο κοντά το 4ο μνημόνιο


Της Βούλας Μαλαίνου

Χωρίς διαπραγματευτικά «όπλα» αναχώρησαν για την Ουάσινγκτον οι τρεις υπουργοί της κυβέρνησης, κκ. Τσακαλώτος, Χουλιαράκης και Παπαδημητρίου, όπου θα έχουν σημαντικές επαφές με τα… «μεγάλα κεφάλια» των θεσμών, στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ. Το δημοσιονομικό «κενό» των 2,5 δισ. ευρώ, που «βλέπει» το Ταμείο για το 2018, φέρνει την Ελλάδα ακόμη ένα «βήμα» πιο κοντά στο τέταρτο μνημόνιο, μία «ανάσα» από την λήψη και νέων μέτρων, καθώς τα «κουκιά δεν βγαίνουν».

Σημασιολογικά, η κυβέρνηση της Αριστεράς έχει καλλιεργήσει κλίμα υψηλών αξιώσεων για αυτό το «καυτό» τριήμερο στην Ουάσινγκτον, ελπίζοντας πως επιτέλους οι Αμερικανοί τεχνοκράτες θα ανακοινώσουν την συμμετοχή τους στο ελληνικό πρόγραμμα, ώστε να «ξεπαγώσει» η αξιολόγηση και στο Eurogroup της 22ης Μαϊου ή σε ένα έκτακτο Eurogroup μέσα στον ίδιο μήνα η Αθήνα να πετύχει την πολυπόθητη συνολική συμφωνία με τους δανειστές της, η οποία θα προβλέπει και τη ρύθμιση του χρέους.

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, στην Ηρώδου Αττικού αναμένουν το κουαρτέτο των θεσμών να επιστρέψει άμεσα, δίχως ωστόσο να έχει ακόμη οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία. Τα εισιτήρια της τρόικας παραμένουν «ανοιχτά», καθώς η «Σιδηρά Κυρία» του ΔΝΤ έχει εμμέσως αφήσει να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει προς το παρόν απόφαση σχετικά με την ένταξη του ΔΝΤ και σε αυτό το πακέτο διάσωσης. «Έχουμε δρόμο μπροστά», είχε ξεκαθαρίσει η Κριστίν Λαγκάρντ σε πρόσφατη συνέντευξή της και οι εκθέσεις του Ταμείου για ανάπτυξη και δημοσιονομικά έρχονται να την επιβεβαιώσουν.

Πράγματι, οι τελευταίες εξελίξεις δεν οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι κκ. Τσακαλώτος, Χουλιαράκης και Παπαδημητρίου θα γυρίσουν στην Αθήνα, έχοντας καλά νέα στις αποσκευές τους. Για την ακρίβεια δε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι το ελληνικό ζήτημα δεν θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου, γεγονός που χαμηλώνει πολύ τον πήχη προσδοκιών του Μαξίμου σχετικά με τα αποτελέσματα των επαφών της διαπραγματευτικής ομάδας με κορυφαίους Ευρωπαίους και Αμερικανούς «παίχτες».

Το «παιχνίδι», άλλωστε, είναι για τρεις: Σόιμπλε-Λαγκάρντ-Τόμσεν. Όσο Βερολίνο και Ουάσινκτον δεν συμφωνούν για τα πλεονάσματα, τόσο η αξιολόγηση θα «σέρνεται». Η επικεφαλής του Ταμείου έχει τονίσει πολλάκις ότι δίχως ελάφρυνση, το ΔΝΤ δεν θα ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα. Από την άλλη, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ διαμηνύει ότι προς το παρόν δεν τίθεται ζήτημα βιωσιμότητας του χρέους. Ωστόσο, επιδιώκει πάση θυσία την συμμετοχή των Αμερικανών εν μέσω προεκλογικής περιόδου και με την επανεκλογή Μέρκελ να τίθεται εν αμφιβόλω.

Την ίδια στιγμή, πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου «πανηγυρίζουν» για τις εκθέσεις του ΔΝΤ, τονίζοντας ότι η αρχική πρόβλεψη για το πλεόνασμα ήταν χαμηλότερη από την τελική. Όσον αφορά δε την… «ταμπακιέρα», επικαλούνται τον «κόφτη», επισημαίνοντας όμως πως δεν υπάρχει περίπτωση λήψης και νέων μέτρων το 2018.

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα διασκεδάζει τις εντυπώσεις για τους «ανοιχτούς λογαριασμούς», που το Ταμείο αφήνει για τα μέτρα, τονίζοντας πως Αθήνα και θεσμοί έχουν συμφωνήσει από τον Μαϊο του 2016 σε ενεργοποίηση του δημοσιονομικού «κόφτη», όποτε δεν πιάνονται οι στόχοι. Μα ο «κόφτης» προβλέπει «κούρεμα» μισθών και συντάξεων, δηλαδή… μέτρα, με τα οποία θα έρθει εκ νέου αντιμέτωπος ο ελληνικός λαός, πέρα από τις περικοπές του 2019 και του 2020.

Χωρίς καν να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για λύση-πακέτο έως τα τέλη του ερχόμενου μήνα, στην Ηρώδου Αττικού «δείχνουν» αυτό το σενάριο, ως προδιαγεγραμμένο. Όλες οι πλευρές «παίζουν» καθυστέρηση, ασκώντας ασφυκτικές πιέσεις. ΔΝΤ και Βερολίνο κερδίζουν χρόνο, αλλά η Αθήνα την ίδια στιγμή χάνει πολύτιμο χρόνο, δεδομένου ότι όσο πλησιάζουμε προς τον Ιούλιο τόσο πιο ορατός γίνεται ο κίνδυνος της πιστωτικής «ασφυξίας».

Το πρόγραμμα Τσακαλώτου στην Ουάσινκτον

Ο υπουργός θα συναντηθεί με:

Παρασκευή

09:00  Κριστίν Λαγκάρντ γενική διευθύντρια του ΔΝΤ

09:30  Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόεδρος του Eurogroup

13:10  Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας

13:45 Μισέλ Σαπέν, υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας

Σάββατο

13.40  Άντι Μπακόλ, βοηθός υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ

14.30  Πιερ Μοσκοβισί, επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων  της Ε.Ε.

17.15  Πολ Τόμσεν, διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ

Produced by