20
ΑΠΡ

Τελευταίο «χαρτί» του Φιγιόν: Όσοι δεξιοί ψηφίσουν Λεπέν, εκλέγουν ουσιαστικά τον Μακρόν


«Θα είμαι στο δεύτερο γύρο» είπε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία της Γαλλίας.

Σε μια τελευταία προσπάθεια ώστε να συγκρατήσει τις διαρροές των παραδοσιακών ψηφοφόρων του κόμματος του, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε την Πέμπτη πως όσοι δεξιοί ψηφοφόροι επιλέξουν την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν ή τον Νικολά Ντουπόν-Ενιάν θα συμβάλουν τελικά σε μια νίκη του Εμανουέλ Μακρόν.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας και φαβορί -μέχρι τον Ιανουάριο- για την προεδρία της χώρας χάνει συντηρητικούς ψηφοφόρους τόσο προς την πλευρά της προέδρου του Εθνικού Μετώπου, όσο και προς τον κ. Ντουπόν-Ενιάν, ο οποίος σε πολλές έρευνες αγγίζει το 4%.

Πολλοί πολιτευτές του βασικού κόμματος της κεντροδεξιάς έχουν εγκαταλείψει τον κ. Φιγιόν μετά το σκάνδαλο με την εργασία της συζύγου και δύο παιδιών του στο κοινοβούλιο.

Οι μετριοπαθείς και κεντρογενείς εξ αυτών έχουν συνταχθεί με τον κεντρώο - σοσιαλφιλελεύθερο υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν, που εμφανίζεται ως ο επικρατέστερος για το ύπατο αξίωμα της Γαλλίας, ενώ πολλοί συντηρητικοί διαρρέουν προς υποψηφίους στα δεξιά του κ. Φιγιόν, όπως ο κ. Ντουπόν-Ενιάν και ο Φρανσουά Ασελινό.

«Θα βρίσκομαι στον β' γύρο», δήλωσε πάντως ο Φρανσουά Φιγιόν, αποφεύγοντας ωστόσο να προβλέψει ποιος θα βρεθεί απέναντί του σε μία τέτοια περίπτωση.

Produced by