20
ΑΠΡ

Στα πρόσθετα μέτρα απαντούν με «κόφτη»


Ως ένα ζήτημα, το οποίο έχει «κλειδώσει» από τον Μάϊο του 2016, με την δέσμευση της κυβέρνησης για ενεργοποίηση του δημοσιονομικού «κόφτη», όποτε δεν «πιάνονται» οι στόχοι για τα πλεονάσματα, χειρίστηκε την «ρουκέτα» του ΔΝΤ για τη λήψη και επιπρόσθετων μέτρων το 2018 ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ουσιαστικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «ξόρκισε» τα νέα μέτρα, απαντώντας με… μέτρα, καθώς ο «κόφτης», όπως έχει συμφωνήσει η Αριστερά, προβλέπει «κούρεμα» μισθών και συντάξεων. Χαρακτήρισε «ανυπόστατα» τα σενάρια, κινούμενος στo ίδιο μοτίβο με το χθεσινό non paper του Μαξίμου.

«Ακόμα και αν υπήρχε ένα σενάριο να μην πιάσουμε τους στόχους το 2018 και δεν καταφέρναμε να πιάσουμε το 3,5% το 2018, το συγκεκριμένο ζήτημα έχει κλείσει από την πρώτη αξιολόγηση όταν πέρασε ο δημοσιονομικός διορθωτής», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος.

Παράλληλα δε ο ίδιος επιτέθηκε στο ΔΝΤ, καθώς, όπως δήώσε, παραδέχθηκε ότι τα πλεονάσματα για το 2016 είναι υψηλότερα του στόχου.

«Αποδεικνύει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι οι επιφυλάξεις, που προκάλεσαν καθυστερήσεις, ήταν αδικαιολόγητες».

Αναφερόμενος στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση πηγαίνει στην Ουάσινγκτον με το «χαρτί» υπεραπόδοσης των στόχων και με σταθερή θέση για μείωση των πλεονασμάτων.

«Ξέρετε ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις σχετικά με το ζήτημα. Η Γερμανία σε προηγούμενο Eurogroup είχε καταθέσει πρόταση για 10ετη πλεονάσματα 3,5% αλλά χαρακτηρίστηκε από όλους υπερβολική και δεν γίνεται δεκτή από το ΔΝΤ και την κυβέρνηση. Εμείς κάναμε τις υποχωρήσεις μας τώρα είναι σειρά να κάνουν το ίδιο η Γερμανία και το ΔΝΤ. Μετά τη συμφωνία της 7ης Απριλίου κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την κυβέρνηση για κωλυσιεργία», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Επιδιώκουμε μια βιώσιμη λύση για το χρέος γεγονός που θα δώσει σήμα ότι η Ελλάδα περνάει την αβεβαιότητα» πρόσθεσε εξαπολύοντας ξανα επίθεση στη ΝΔ ότι «ποντάρει τα πάντα στο χάος», τόνισε.

Σχετικά με τις συζητήσεις για το χρέος, ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως «επιδιώκουμε όσο το δυνατό μεγαλύτερο προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων, για να υπάρξει καθαρός διάδρομος για την οικονομία και τις επενδύσεις, Παράλληλα θα ανοίξει ο δρόμος για το επόμενο βήμα, που είναι η ένταξη στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης».

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα, ο ίδιος τόνισε ότι στις 25 Απριλίου επιστρέφουν οι θεσμοί και θα γραφτούν τα κείμενα (για το πρόγραμμα του ESM και το αντίστοιχο του ΔΝΤ) και στις 22 Μαΐου θα γίνει το Eurogroup για να μπει η τελική σφραγίδα.

Σε ό,τι αφορά στα προαπαιτούμενα, είπε πως στόχος είναι να κατατεθεί το νομοσχέδιο την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου και να ψηφιστεί το πρώτο δεκαπενθήμερο, προκειμένου εν συνεχεία να γραφτεί από τους θεσμούς η έκθεση συμμόρφωσης. Υπό αυτό το πρίσμα, η πιθανότητα ενός έκτακτου Eurogroup (κάτι που είχε αφήσει ανοικτό ο Γ. Ντάισελμπλουμ) δεν φαίνεται πως θα πραγματοποιηθεί.

Για το ΔΝΤ, σημείωσε ότι Γερμανία και Ολλανδία επιμένουν ότι προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα είναι να μετέχει και το Ταμείο. Σε ό,τι αφορά στη συμφωνία με το ΔΝΤ, είναι ένα πρόγραμμα μικρής χρηματοδότησης που θα λήξει ταυτόχρονα με το αντίστοιχο του ESM.

Produced by