20
ΑΠΡ

Ο Ντάισελμπλουμ υπενθυμίζει τη ρήτρα σε αφορολόγητο, αντίμετρα: Μετά την τρόικα το χρέος


Μόλις Αθήνα και θεσμοί συμφωνήσουν ως προς όλα τα μέτρα, τότε το Eurogroup θα εξετάσει τα μεσοπρόθεμα για το χρέος, επισημαίνει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στην επιστολή του προς τα μέλη του συμβουλίου, τα οποία ενημερώνει για το τι αποφασίστηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές στη συνεδρίαση της 7ης Απριλίου.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Eurogroup τονίζει πως αν δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, τότε ο «κόφτης» στο αφορολόγητο θα ενεργοποιηθεί νωρίτερα, δηλαδή το 2019, όπως προβλέπει η συμφωνία στην οποία κατέληξαν κυβέρνηση και δανειστές.

«Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να νομοθετήσουν μια δέσμη δημοσιονομικών διαρθρωτικών μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ: μία μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που θα ανέλθει στο 1% του ΑΕΠ θα εφαρμοσθεί το 2019, ενώ η μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων η οποία θα ανέρχεται στο 1% του ΑΕΠ θα εφαρμοστεί επί της αρχής (in principle) το 2020, εκτός εάν είναι αναγκαία μια εμπροσθοβαρής εφαρμογή προκειμένου να επιτευχθεί ο συμφωνημένος δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% το 2019», αναφέρει ο Ντάισελμπλουμ.

Μάλιστα, ο ίδιος υπενθυμίζει τη ρήτρα δέσμευσης και για τα αντίμετρα. «Συμφωνήσαμε επίσης ότι οι ελληνικές αρχές μπορούν να νομοθετήσουν ένα πιθανό επεκτατικό πακέτο το οποίο θα εφαρμοστεί από το 2019, υπό τον όρο ότι οι μεσοπρόθεσμοι συμφωνημένοι στόχοι θα τηρούνται».

Τέλος, επισημαίνει ότι το Europgroup ζήτησε από «τους Θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν τις τεχνικές εργασίες για να φτάσουν σε συμφωνία για ένα πλήρες πακέτο πολιτικών όσο το δυνατόν συντομότερα. Μόλις επιτευχθεί αυτό, το Eurogroup θα επανέλθει στο ζήτημα της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής πορείας για την περίοδο μετά το πρόγραμμα με βάση τη συμφωνία του Μαΐου του 2016, με στόχο να επιτευχθεί μια συνολική πολιτική συμφωνία».

 

 

Produced by