20
ΑΠΡ

Κομισιόν για Ελλάδα: Εφικτός ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% μέσα στο 2018


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει τις δικές της προβλέψεις μέσα στο Μάιο, ενώ δεν υπάρχει ακόμα ημερομηνία για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.

Η Κομισιόν λαμβάνει υπόψη της τις προβλέψεις που δημοσίευσε το ΔΝΤ την Τετάρτη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα τα επόμενα έτη, καθώς και την αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ανίκα Μπράιντχαρτ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

Όπως ανέφερε η Κομισιόν θα δημοσιεύσει τις δικές της προβλέψεις για το πλεόνασμα μέσα στον Μάιο, «στη βάση των στοιχείων που θα προκύψουν από την αποστολή των θεσμών στην Αθήνα». Επιπλέον, η ίδια εκπρόσωπος επανέλαβε ότι σύμφωνα και με τις προβλέψεις που αναμένεται να ανακοινώσει η Επιτροπή η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα είναι «ηπιότερη» το 2017, λόγω της αβεβαιότητας που υπήρξε γύρω από τη δεύτερη αξιολόγηση. Ωστόσο, στις Βρυξέλλες επικρατεί η άποψη ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 και τα επόμενα έτη θα επιτευχθεί με όσα έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα, ενώ καλωσορίζουν την αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα, σε πιο «ρεαλιστικά» νούμερα.

Για την πορεία της διαπραγμάτευσης, η κ. Μπράιντχαρτ σημείωσε πως «προέχει η άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης» και πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι «προετοιμασίες» για την επιστροφή των επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, αν και δεν υπάρχει ακόμα «συγκεκριμένη ημερομηνία».

Produced by