20
ΑΠΡ

ΡΑΕ: Ναι, οι λογαριασμοί της ΔΕΗ είναι «φουσκωμένοι»-Μόνο με πολιτική απόφαση η αλλαγή χρεώσεων


Το απίστευτο «αλαλούμ», που έχει προκληθεί από τους κάτι παραπάνω από «τσιμπημένους» λογαριασμούς της ΔΕΗ, οι οποίοι έχουν οδηγήσει χιλιάδες νοικοκυριά στην απελπισία, την ώρα που η πλειονότητα εξ’ αυτών είτε ζει με μισθό κάτω των 1000 ευρώ είτε με τη σύνταξη ενός ηλικιωμένου μέλους, επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής, τονίζοντας πως απαιτείται πολιτική απόφαση για την αλλαγή των στρεβλών χρεώσεων, «δείχνοντας» την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο Νίκος Μπουλαξής δήλωσε πως η ΡΑΕ θα καταθέσει μέσα στο επόμενο δίμηνο την πρότασή της για την αλλαγή του πλαισίου των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι είναι στο «χέρι» της κυβέρνησης, αν θα την δεχτεί ή θα την απορρίψει και διευκρινίζοντας ότι η Αρχή δεν έχει καμία δικαιοδοσία στο συγκεκριμένο ζήτημα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η χρέωση ανά κατηγορία καταναλωτή προβλέπεται σε νόμο από το 2012, συνεπώς για την αλλαγή του απαιτείται τροπολογία.

«Θα εισηγηθούμε στην πολιτεία αλλαγές. Έχουμε εντοπίσει προβλήματα στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Υπάρχουν στρεβλές χρεώσεις. Ο καταναλωτής χρεώνεται, όταν υπερβεί ένα όριο με παραπανήσια χρήματα που δεν μπορεί να τα ελέγξει», είπε ο κ. Μπουλαξής.

«Διαβάζοντας έναν λογαριασμό βλέπει κανείς μία χρέωση για την ενέργεια, ακολουθεί μία χρέωση για το δίκτυο μεταφοράς, μία χρέωση για το δίκτυο διανομής, η χρέωση για την κάλυψη των Ανανεώσιμων Πηγών και υπάρχει και η χρέωση για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας. Αυτές είναι οι βασικές χρεώσεις ενός λογαριασμού. Η χρέωση μεταφοράς και διανομής, όμως, δεν είναι άσχετη από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, διότι για να έχει κάποιος καταναλωτής ενέργεια στο σπίτι του, δεν αρκεί να παραχθεί μόνο, χρειάζεται να μεταφερθεί η ενέργεια και να διανεμηθεί», σημείωσε ο πρόεδρος της Αρχής.

Σχολιάζοντας, την ίδια ώρα, τις δηλώσεις του κ. Μπουλαξή η κυρία Χριστοδουλοπούλου τόνισε πως «ένα κράτος πρόνοιας – αν υπάρχει κράτος πρόνοιας - πρέπει να αναλαμβάνει το κόστος των ΥΚΩ».

«Με το πακέτο που παρουσιάστηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τέτοιου είδους χρεώσεις πρέπει να αποκοπούν από το τιμολόγιο και να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό», της απάντησε ο πρόεδρος της ΡΑΕ.

«Πωλητήριο» και στις υδροηλεκτρικές μονάδες

Παράλληλα, ο κ. Μπουλαξής ομολόγησε ό,τι ακούγεται εδώ και καιρό: πως στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης και δανειστών έχει πέσει και η πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, εκτός από τα λιγνιτικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών για το αν η ιδιωτικοποίηση μέρους των παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ θα συμπεριλάβει και υδροηλεκτρικά εργοστάσια, ο πρόεδρος της ΡΑΕ είπε πως «γνωρίζω ότι είναι στην διαπραγμάτευση που διεξάγεται αυτή την περίοδο», τονίζοντας ωστόσο ότι δεν έχει περαιτέρω πληροφορίες για την εξέλιξη των συζητήσεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

Ο ίδιος, πάντως, διευκρίνισε πως το συγκεκριμένο ζήτημα το χειρίζεται ο αρμόδιος υπουργός και πως ο ίδιος δεν είναι σε θέση να γνωρίζει, εάν η τελική συμφωνία θα περιλαμβάνει ή θα εξαιρεί τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια.

 

Produced by