20
ΑΠΡ

Ίντριγκες μεταξύ ΕΕ-ΔΝΤ για το χρέος: Η Λαγκάρντ θέλει αναδιάρθρωση, ο Ρέγκλινγκ την «γειώνει»


Το ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους έχει προκαλέσει… ίντριγκες μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών στη διάσωση της χώρας. Ενώ όλα τα σενάρια «παίζουν», όσο η αξιολόγηση παραμένει «ανοιχτή», το μόνο σίγουρο, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, είναι ότι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα δεν θα γυρίσει «σοφότερη» από την Ουάσινγκτον σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, μόλις ολοκληρωθεί η Σύνοδος του Ταμείου, η οποία ξεκινά αύριο, Παρασκευή.

Η «Σιδηρά Κυρία», Κριστίν Λαγκάρντ ούτε ένα 24ωρο πριν την Σύνοδο στέλνει σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως δίχως ρύθμιση για το ελληνικό χρέος, το ΔΝΤ δεν θα ενταχθεί και σε αυτό το πακέτο διάσωσης, ενώ από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ «ξεκόβει» τις συζητήσεις περί αναδιάρθρωσης, επικαλούμενος «βαριά» νούμερα. Μόνο το Βερολίνο και συγκεκριμένα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν έχει πάρει-τουλάχιστον προς το παρόν-ξεκάθαρη θέση. Όπως φαίνεται, τις τελευταίες ώρες σημειώνεται ένας «πόλεμος» ανάμεσα σε ΕΕ-Ουάσινγκτον για τα πλεονάσματα.

«Έχω επαναλάβει πολλές φορές ότι για να μπει το ΔΝΤ πρέπει να καλύπτονται δυο σκέλη: τις μεταρρυθμίσεις και το χρέος. Βλέπουμε πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις», είπε η κυρία Λαγκάρντ, τονίζοντας πως αυτές πρέπει να είναι αξιόπιστες.

Η ίδια επεσήμανε ότι με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα θα οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες στο φορολογικό και το ασφαλιστικό. «Υπάρχουν και άλλοι τομείς, αλλά πάμε καλά», σημείωσε.

Για το χρέος, η επικεφαλής του Ταμείου είπε ότι πρέπει να γίνει ανάλυση. «Χρειάζεται να συζητήσουμε και να καταλάβουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα, που θα επιβληθούν στην ελληνική οικονομία. Πρέπει να είναι λογικά», συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα, ο Ρέγκλινγκ, μιλώντας στο Atlantic Council, έστειλε άκρως αποθαρρυντικά μηνύματα για το χρέος, «τορπιλίζοντας» το βασικό «αφήγημα» του Αλέξη Τσίπρα για βιωσιμότητα. 

Άνοιξε δε «παράθυρο» σε αγορά δανείων του ΔΝΤ από τον Μηχανισμό προς την χώρα, προκειμένου με αυτό τον τρόπο να διευκολυνθεί η βιωσιμότητα του χρέους, καθώς το Ταμείο έχει υψηλότερα επιτόκια.

«Έχουμε τη μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει λάβει πολλά χρήματα από εμάς. Το 50% του χρέους που έχουμε στα ταμεία μας είναι ελληνικό, με επιτόκιο μόλις 1%. Ως εκ τούτου η Ελλάδα εξοικονομεί από τον προϋπολογισμό της ετησίως το ποσό των 10 δισ. ευρώ, δηλαδή το 6% του ΑΕΠ της. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα στήριξης στην ιστορία μας. Ως εκ τούτου αυτοί που ρωτούν πότε θα υπάρξει αναδιάρθρωση χρέους για την Ελλάδα μάλλον δεν έχουν κοιτάξει καλά τους αριθμούς. Δίνουμε δώρο 6% του ΑΕΠ της στην Ελλάδα κάθε χρόνο», είπε ο επικεφαλής του ESM.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι όλα όσα δίνονται στη χώρα μας, είτε από το ΔΝΤ είτε από τον ESM, βασίζονται σε ορισμένους κανόνες, «τους κανόνες αυτούς δεν τους δημιουργήσαμε εμείς, τους δανειστήκαμε από το ΔΝΤ, γιατί έχουμε δει ότι δουλεύουν. Προκειμένου, λοιπόν, μία χώρα να δανειστεί θα πρέπει να εφαρμόσει συγκεκριμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Ερωτώμενος, εάν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και εάν δεν ισχύει αυτό τι θα πρέπει να γίνει, ο Ρέγκλινγκ έσπευσε να απαντήσει ότι «πρόκειται για μία εύκολη ερώτηση αλλά δεν υπάρχει εύκολη απάντηση σε αυτό. Εξαρτάται από τις εκτιμήσεις που κάνει κάποιος. Όπως εξήγησα τα δάνειά μας είναι εξαιρετικά μακροπρόθεσμα (σ.σ.: σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή τους), με τις τρεις τελευταίες πληρωμές της Ελλάδας προς τον ESM να λαμβάνουν χώρα το 2060 και πολλά μπορούν να συμβούν έως τότε. Επομένως δανείζουμε με εντελώς διαφορετικό τρόπο σε σύγκριση με το ΔΝΤ. Σε εμάς διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και η προσφορά αλληλεγγύης σε χώρες που έχουν χάσει τη δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές».

Κατά τον ίδιο,  η βιωσιμότητα ενός χρέους -και όχι μόνο του ελληνικού- εξαρτάται και από την πορεία του ΑΕΠ μίας χώρας και με δεδομένο τον μακρύ ορίζοντα αποπληρωμής των δανείων προς την Ελλάδα «δεν υπάρχει καμία δαμόκλειος σπάθη χρέους πάνω από την Ελλάδα, ανεξάρτητα από τι διαβάζετε σε ορισμένες εφημερίδες, καθώς, ήδη, έχουν εφαρμοσθεί μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους ενώ σημαντικό βάρος ανέλαβε και ο ιδιωτικός τομέας το 2012, ο οποίος δέχθηκε «κούρεμα» του χρέους που είχε στην κατοχή του. Αυτή τη στιγμή έχουμε εφαρμόσει μέτρα για μείωση του επιτοκιακού κόστους αλλά και του ορίζοντα αποπληρωμής. Γι' αυτό ανέφερα και στην ομιλία μου ότι η Ελλάδα επωφελείται τα μέγιστα από τον δανεισμό που προέρχεται από εμάς».

"Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συζητούν με το ΔΝΤ με στόχο το ελληνικό χρέος να γίνει βιώσιμο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, με δεδομένο ότι οι δόσεις αποπληρωμής είναι περιορισμένες», είπε.  Επανέλαβε ότι το Eurogroup τον Μάιο του 2016 έλαβε ορισμένες αποφάσεις για εφαρμογή βραχυπρόθεσμων μέτρων. «Όταν το πρόγραμμα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο το 2018, τότε υπάρχει συμφωνία για να συζητήσουμε με το ΔΝΤ τι θα ισχύσει και να ληφθούν μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Το debate αυτή τη στιγμή αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα».

«Η Ευρωζώνη έχει δεσμευθεί ότι, εάν κριθεί απαραίτητο, θα προσφέρει και μακροπρόθεσμα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους. Αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι υπουργοί Οικονομικών δεν είναι υπέρ της εφαρμογής μέτρων ελάφρυνσης, δεν είναι ένα πολύ δημοφιλές θέμα στην Ευρώπη. Παράλληλα εάν αυτά τα μέτρα είναι περιορισμένα δεν θα είναι καλό ούτε για την Ελλάδα», επεσήμανε ο Ρέγκλινγκ.

Σόιμπλε: Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας μπορεί να μετατραπεί στο ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θεωρεί πιθανό ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) να μετατραπεί στο ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο σύντομα.

Ερωτηθείς εάν αυτό μπορεί να γίνει βραχυπρόθεσμα, ο Σόιμπλε απάντησε «ναι, αυτό νομίζω» και επεσήμανε ότι τα όποια νέα προγράμματα στήριξης κρατών μελών της ευρωζώνης θα πρέπει να συνάπτονται χωρίς τη συμμετοχή του διεθνούς χρηματοοικονομικού οργανισμού και άρα μόνον υπό ευρωπαϊκή αιγίδα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί ρεαλιστικό να γίνουν περαιτέρω βήματα προς την ολοκλήρωση των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτό το σημείο, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία για την αποχώρησή της, ενώ υπογράμμισε πως τα εναπομείναντα κράτη μέλη πρέπει να είναι έτοιμα να σχηματίσουν «συμμαχίες των προθύμων».

«Με δοσμένη την τωρινή κατάσταση, δεν είναι ρεαλιστικό να θεωρούμε ότι μπορούμε να κάνουμε περαιτέρω βήματα προς την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης προς το παρόν», είπε ο Σόιμπλε.

«Πρέπει να δώσουμε απαντήσεις σε επείγοντα ερωτήματα κατά τρόπο εμφανώς ευρωπαϊκό, και χρειάζεται να βρούμε ευρωπαϊκές λύσεις σε οξεία προβλήματα», πρόσθεσε. «Χρειαζόμαστε ευέλικτες ταχύτητες, πολλές ομάδες κρατών, "συμμαχίες των προθύμων", όπως κι αν θέλετε να το πείτε στη συγκεκριμένη κατάσταση», συμπλήρωσε. 

Produced by