21
ΑΠΡ

«Δώρον άδωρον» το πλεόνασμα 4%(;)


Με τα… ντοκουμέντα της ΕΛΣΤΑΤ ανά χείρας βρίσκονται στην Ουάσιγκτον για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, οι κ. Ευκλ. Τσακαλώτος και κ. Γ. Χουλιαράκης του ΥΠΟΙΚ, καθώς και ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου.

Σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει και επισήμως τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα, τα οποία θα επικυρώσει και η Eurostat τημ ερχόμενη Δευτέρα.

Στο Μαξίμου θεωρούν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει το 4%, αρκετά υψηλότερα από τον στόχο του 0,5%. Για υψηλόβαθμους κυβερνητικούς παράγοντες τα συγκεκριμένα στοιχεία είναι πολύ σημαντικά, καθώς στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ θα γίνουν συζητήσεις μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.

Οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν πως με τόσο υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, θα μπει «φρένο» στις όποιες απαιτήσεις του ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα.

Ωστόσο, το ΔΝΤ έχει καταστήσει σαφές πως δεν είναι πεπεισμένο ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να διατηρήσει αυτό το επίπεδο απόδοσης για το 2018 και μετά.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του Ταμείου το πλεόνασμα του 2016 είναι αποτέλεσμα περισσότερο της επιβολής έκτακτων μέτρων και λιγότερο της εφαρμογής των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε χθες πως οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια είναι πιο ρεαλιστικές από αυτές του ΔΝΤ.

Ωστόσο, ο διεθνής οργανισμός δεν φημίζεται για την ευελιξία του στις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους και την Ελληνική κυβέρνηση.

Οπότε ενδεχομένως, η Αθήνα να μείνει με.. δώρον άδωρον στα χέρια. Και θα έχει επιτευχθεί μετά κόπων και βασάνων ένα υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα και το ΔΝΤ θα επιμείνει πεισματικά σε νέα μέτρα.

Α.Α.

Produced by