21
ΑΠΡ

«Ακροατής» η κυβέρνηση στην... Ουάσινγκτον!


Της Βούλας Μαλαίνου

Αν και η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα αναχώρησε για την Ουάσινγκτον με ψηλές αξιώσεις, εντούτοις αναμένεται να επιστρέψει στην Αθηνά δίχως να έχει λάβει σαφείς απαντήσεις, χωρίς να έχει αποσπάσει από τους δανειστές συγκεκριμένες δεσμεύσεις, έτσι ώστε ακόμη ένα αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα, αυτό της ρύθμισης του χρέους, να μην ακυρωθεί δια ροπάλου!

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι Τσακαλώτος, Χουλιαράκης και Παπαδημητρίου δεν θα βγουν "σοφότεροι" από τις συζητήσεις και τις επαφές, που θα έχουν με κορυφαίους Ευρωπαίους και Αμερικανούς αξιωματούχους, στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, ούτε θα ακούσουν δια στόματος της Κριστίν Λαγκάρντ ότι το Ταμείο θα συμμετάσχει τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα.

Για την ακρίβεια, η κυβέρνηση της Αριστεράς αναμένεται να παραμείνει στην ίδια θέση: στη μέση ενός "πολέμου" ανάμεσα σε ΕΕ και Ουάσινγκτον για τα πρωτογενή πλεονάσματα, εξακολουθώντας να χάνει πολύτιμο χρόνο, ο οποίος στοιχίζει πολύ ακριβά στον ελληνικό λαό. Η ιστορία κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει δείξει ότι όσο ή αξιολόγηση "σέρνεται", τόσο Η Αθηνα υπογράφει και για νέα μέτρα, όλο και πιο επώδυνα.

Για τη σημερινή Σύνοδο "παίζει" ακόμη και το σενάριο το ελληνικό ζήτημα να διατηρηθεί στον "πάγο", δηλαδή να μην αποτελέσει καν αντικείμενο συζήτησης. Αυτό αφορά τη συνεδρίαση, διότι στις επαφές του υπουργού Οικονομικών η συνολική συμφωνία, που επιζητά ή κυβέρνηση, καθώς και το αίτημα για άμεση λύση στο χρέος, θα βρεθούν μεν ψηλά στην ατζέντα, θα αναλυθούν δε ως ένα σημείο, χωρίς πολλές διευκρινίσεις.

Ουσιαστικά, ή διαπραγματευτική ομάδα θα βρεθεί, ως "ακροατής" στην Ουάσινγκτον. Το "παιχνίδι" είναι για τρεις και παίζεται ανάμεσα σε Λαγκάρντ-Τόμσεν-Σόιμπλε. Προς το παρόν Ταμείο και Βερολίνο τραβούν το "χαρτί" της καθυστέρησης, ασκώντας πιέσεις, με απώτερο σκοπό την ένταξη του ΔΝΤ και σε αυτό το πακέτο διάσωσης, αλλά υπό όρους. Ή "Σιδηρά Κύρια" επιμένει να ζητεί χαμηλότερους δημοσιονομικούς στόχους και ελάφρυνση. Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ διαμηνύει ότι προς το παρόν δεν γίνεται ζήτημα βιωσιμότητας και το "σήριαλ" συνεχίζεται. Στις "ίντριγκες" μάλιστα προστίθεται και ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος "ξέκοψε" μόλις χθες κάθε προσδοκία για αναδιάρθρωση, ενώ άφησε ανοιχτ'ο το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Παρά τις "τριβές" Λαγκάρντ-Σόιμπλε και τα γενικότερα αποθαρρυντικά μήνυμα από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, στην Ηρώδου Αττικού "ξορκιζουν" το ενδεχόμενο της λήψης επιπρόσθετων μέτρων το 2018, απαντώντας με τον... "κόφτη". Όπως είναι γνωστό, η συμφωνία Μαϊου του 2016 προβλέπει την ενεργοποίησή του, όποτε δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι για τα πλεόνασμα. Μα ο "κόφτης" σηματοδοτεί αυτόματα και νέες περικοπές σε συντάξεις και μισθούς, συνεπώς... μέτρα.

Στο Μαξίμου κάνουν το μαύρο άσπρο, διασκεδάζουν τις εντυπώσεις για τους ανοιχτούς λογαριασμούς, που αφήνει το ΔΝΤ για τα μέτρα, ωστόσο το ερώτημα είναι, τί συμφωνία θα φέρουν στη Βουλή, αν πράγματι ισχύσει ή απαίτηση του ΔΝΤ για επιπλέον μέτρα και το 2018. Kαι συγκεκριμένα πως αυτός ο νέος αστερίσκος θα περάσει από τους "153", δίχως διαρροές.

Produced by