21
ΑΠΡ

Κόντρα ΔΝΤ-Ε.Ε: «Γόρδιος δεσμός» το χρέος


Του Αλέξη Ρωμανού

Στην κρίσιμη εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η οποία θα διεξαχθεί στις 21 -23 Απρίλη στην Ουάσινγκτον στρέφεται η προσοχή του Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης.

Το κεντρικότερο ζήτημα που θα απασχολήσει την εαρινή σύνοδο και θα αποτελέσει αντικείμενο παρασκηνιακών διεργασιών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι η διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Το χρέος αποτελεί γόρδιο δεσμό και δεν αναμένεται να δοθεί τελική λύση στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, λίγα εικοσιτετράωρα προτού ξεκινήσουν οι επαφές κορυφής έστειλε ηχηρό μήνυμα προς το Βερολίνο επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του Ταμείου ότι προέχει η βιωσιμότητα του χρέους και μετά η συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα.

H Κριστίν Λαγκάρντ επιβεβαίωσε ξανά το μεγάλο χάσμα που υπάρχει ανάμεσα σε Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφορικά με την προσέγγιση-λύση στο μείζον ελληνικό ζήτημα. Η γενική διευθύντρια του Ταμείου απέρριψε εκ νέου την ευρωπαϊκή «λογική» για πλεονάσματα 3,5% την επόμενη δεκαετία, επανάλαβε ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο και έκανε ιδιαίτερη μνεία στο… αγαπημένο-όπως αποδεικνύεται-θέμα του ΔΝΤ που είναι το συνταξιοδιοτικό σύστημα της χώρας μας, επισημαίνοντας ότι είναι απολύτως απαραίτητη η μεταρρύθμισή του.

Ανάμεσα στο ΔΝΤ και τις Βρυξέλλες, βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, που κρατάει χαμηλό τον πήχη ενόψει της εαρινής Συνόδου του Ταμείου.

Η «Σιδηρά Κυρία», Κριστίν Λαγκάρντ ούτε ένα 24ωρο πριν την Σύνοδο στέλνει σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως δίχως ρύθμιση για το ελληνικό χρέος, το ΔΝΤ δεν θα ενταχθεί και σε αυτό το πακέτο διάσωσης, ενώ από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ «ξεκόβει» τις συζητήσεις περί αναδιάρθρωσης, επικαλούμενος «βαριά» νούμερα.

«Έχω επαναλάβει πολλές φορές ότι για να μπει το ΔΝΤ πρέπει να καλύπτονται δυο σκέλη: τις μεταρρυθμίσεις και το χρέος. Βλέπουμε πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις», είπε η κυρία Λαγκάρντ, τονίζοντας πως αυτές πρέπει να είναι αξιόπιστες.

Η ίδια επεσήμανε ότι με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα θα οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες στο φορολογικό και το ασφαλιστικό. «Υπάρχουν και άλλοι τομείς, αλλά πάμε καλά», σημείωσε.

Για το χρέος, η επικεφαλής του Ταμείου είπε ότι πρέπει να γίνει ανάλυση. «Χρειάζεται να συζητήσουμε και να καταλάβουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα, που θα επιβληθούν στην ελληνική οικονομία. Πρέπει να είναι λογικά», συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα, ο Ρέγκλινγκ, μιλώντας στο Atlantic Council, έστειλε μήνυμα ότι δεν θα υπάρξει αναδιάρθρωση χρέους για την Ελλάδα.

Παρά την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων (Ιανουάριος 2017) το ΔΝΤ εξακολουθεί να θεωρεί το χρέος μη βιώσιμο. Γεγονός που δεν του επιτρέπει να μπει στο Πρόγραμμα (αφού για να μετέχει πρέπει να έχει θετικό DSA, που είναι βασική προϋπόθεση και απορρέει από το καταστατικό του).

Για να μπορεί να βγάλει θετικό DSA, έχει απαιτήσει μία ισχυρή δέσμευση για την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος μετά το 2018 αλλά και την συγκεκριμενοποίηση αυτών των μέτρων από τώρα.

Produced by