21
ΑΠΡ

«Καμπάνα» Fed σε Deutsche Bank για απειθαρχία στον κανόνα Volcker


Στη Deutsche Bank επιβλήθηκε το πρώτο μεγάλο πρόστιμο της Fed, επειδή δεν κατάφερε να διασφαλίσει πως οι traders συμμορφώνονται με τον κανόνα Volcker που απαγορεύει επικίνδυνα πονταρίσματα. Η τράπεζα θα πληρώσει ακόμη περισσότερο επειδή επέτρεπε στα γραφεία που εμπορεύονταν νομίσματα να συνομιλούν online με ανταγωνιστές και θεωρείται πως αποκάλυπταν τοποθετήσεις.

Οι ταυτόχρονες συναλλαγές, οι οποίες αγγίζουν συνολικά σχεδόν τα 157 εκατ. δολάρια, οφείλονται στη χαλαρή επίβλεψη των traders. Η τράπεζα, η οποία συγκέντρωσε αυτό το μήνα 8,5 δισ. δολάρια από επενδυτές για ανακεφαλαιοποίηση, παραδέχθηκε το Μάρτιο του 2016 στη Fed πως εξακολουθεί να έχει ανεπαρκή συστήματα για την επισήμανση συναλλαγών που δε συμμορφώνονται με τον κανόνα Volcker.

Ο κανόνας Volcker, ο οποίος πήρε το όνομά του από τον πρώην πρόεδρο της Fed Paul Volcker, στοχεύει στο να καταστήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα πιο ασφαλές με το να απαγορεύει στις τράπεζες με κεντρικά ασφαλισμένες καταθέσεις, να ποντάρουν τα δικά τους χρήματα. Τέτοιου είδους πονταρίσματα οδήγησαν σε τεράστια κέρδη και μπόνους, τα χρόνια που προηγήθηκαν της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

«Σημαντικά κενά υπήρχαν σε όλες τις βασικές διαστάσεις του προγράμματος της Deutsche Bank για τη συμμόρφωση στον κανόνα Volcker», ανακοίνωσε η Fed την Πέμπτη, επιβάλλοντας στην τράπεζα το πρόστιμο των 19,7 εκατ. δολαρίων για τα κενά αυτά.

Όσον αφορά στις διαδικτυακές συνομιλίες, η εταιρία δεν κατάφερε να εντοπίσει τους traders που συμμετείχαν στις «μη ασφαλείς και επισφαλείς» συζητήσεις αποκαλύπτοντας κάποιες από τις τοποθετήσεις ή μιλώντας για συντονισμένες στρατηγικές, πρόσθεσε η κεντρική τράπεζα. Η Deutsche Bank θα πληρώσει γι’ αυτό το λόγο 136,9 εκατ. δολάρια.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η Fed δεν είναι η μοναδική ρυθμιστική αρχή που εξετάζει τα chat rooms στο trading νομισμάτων. Το Τμήμα Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Νέας Υόρκης, που έχει ιστορικό στο να απαιτεί πιο σκληρές ποινές από την κεντρική τράπεζα, ετοιμάζεται εδώ και κάποιο διάστημα να επιβάλει κυρώσεις στη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, όπως ανέφερε τον περασμένο μήνα μία πηγή.

«Είμαστε ικανοποιημένοι που επιλύουμε αυτά τα ζητήματα αστικών κυρώσεων με τη Fed», δήλωσε η Renee Calabro, εκπρόσωπος της Deutsche Bank, αν και αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω τις υποθέσεις.

Υπενθυμίζεται πως το Δεκέμβριο η τράπεζα συμφώνησε με τις Ηνωμένες Πολιτείες να πληρώσει πρόστιμο 7,2 δισ. δολάρια για την υπόθεση με τα ενυπόθηκα δάνεια.

Produced by