21
ΑΠΡ

Το «ξεπούλημα» της ΔΕΗ


Του Αλέξη Ρωμανού

Η ΔΕΗ δίνει τη μάχη για την επιβίωση με το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει να είναι τεράστιο, λόγω και των ανείσπρακτων οφειλών ύψους 2,2 δισ. ευρώ. Το δάνειο που της παρέχουν οι τράπεζες είναι μία…σταγόνα στον ωκεανό.

Και εάν οι τράπεζες ακολουθούσαν τα κριτήρια παροχής δανείων στον ιδιωτικό τομέα δεν θα έπρεπε να δανείσουν τη ΔΕΗ.

Την ίδια ώρα  η κυβέρνηση ανακοινώνει προσλήψεις 2.338 ατόμων στο υπουργείο Πολιτισμού με εργοδότη τη ΔΕΗ!

Οι προσλήψεις αφορούν δύο συγκεκριμένες εφορείες Αρχαιοτήτων, της Φλώρινας και της Κοζάνης, περιοχές με οικονομική δραστηριότητα συνδεδεμένη σε μεγάλο βαθμό με τη ΔΕΗ, τις μονάδες παραγωγής ενέργειας και τα ορυχεία λιγνίτη.

Την ίδια ώρα η «Αυγή» κυκλοφορεί με τίτλο «Ξεπουλάει τη ΔΕΗ ο Μητσοτάκης».

Ενώ υπήρξε πολιτική ψηφισμένη από την κυβέρνηση Σαμαρά για τη μικρή ΔΕΗ περάσαμε στη μισή ΔΕΗ χωρίς κανένα χρηματικό αντάλλαγμα για την επιχείρηση και το Δημόσιο, με την υπογραφή Τσίπρα - Καμμένου - τρόικας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση πολέμησε και ως κυβέρνηση εγκατέλειψε το μοντέλο της "μικρής ΔΕΗ", που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Στη συνέχεια, όμως, συμφώνησε με την τρόικα να περιοριστεί η παρουσία της ΔΕΗ από το 95%, περίπου, της αγοράς, στο 50%, μέσα σε τρία-τέσσερα χρόνια. Αυτό έγινε με μηδενικό αντάλλαγμα για την Επιχείρηση και χωρίς καμία περαιτέρω παρέμβαση στις δομές της εταιρείας.

Και εδώ φταίνε όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά και οι δανειστές, εκτός εάν το παιχνίδι είναι…σικέ για να απαξιώσουν την επιχείρηση και να την…ξεπουλήσουν πραγματικά.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με καθαρές κουβέντες έδωσε τη λύση. Εξήγγειλε εκτός των άλλων, ιδιωτικοποίηση  του ΑΔΜΗΕ σε ποσοστό 66%, ώστε να βρεθούν τα αναγκαία κεφάλαια για την αποκατάσταση της ρευστότητας της ΔΕΗ.

Ειδικά για την ΔΕΗ, δε, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε ως επείγουσα προτεραιότητα την εξυγίανση της Επιχείρησης, τονίζοντας ότι «πρέπει να συμμαχήσει με στρατηγικό επενδυτή».

Πολιτικές που μπορούν να …γυρίσουν το παιχνίδι.

Produced by