21
ΑΠΡ

«Χοντραίνει» την αντιπολιτευτική τακτική η ΝΔ με Βενεζουέλα και ΔΕΗ


Του Γιάννη Σαραντάκου

Το… «στίγμα» των προθέσεων του για το πώς θα κινηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «σηκώνοντας» ψηλά το ζήτημα της Βενεζουέλας και των αιματηρών γεγονότων, που συγκλονίζουν τη χώρα του Μαδούρου.

Η ΝΔ «έφερε» το θέμα στην Βουλή, επιδιώκοντας ουσιαστικά να αναγκάσει τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ να πάρει θέση. Στο πλαίσιο αυτών των κινήσεων, η Πειραιώς αναμένεται να επαναφέρει στο προσκήνιο και το περιβόητο ταξίδι του Νίκου Παππά στην μακρινή χώρα, στοχοποιώντας πολιτικά το «νούμερο 2» της κυβέρνησης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής, Κώστας Δουζίνας απάντησε αρνητικά στο αίτημα του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να συγκληθεί εκτάκτως η επιτροπή, για να συζητηθούν τα επεισόδια στη Βενεζουέλα.

Ειδικότερα, μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο κ. Δουζίνας τόνισε ότι το εν λόγω αίτημα δεν συνάδει με τις αρμοδιότητες της Επιτροπής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Βουλή και οι επιτροπές της δεν εκδίδουν ψηφίσματα για εσωτερικές εξελίξεις σε άλλες χώρες.

Την ίδια ώρα, πάντως, η ΝΔ «στριμώχνει» κι άλλο την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Το επόμενο μεγάλο θέμα στο, οποίο επενδύει πολιτικά η Πειραιώς, είναι η κατάσταση, που επικρατεί στην ΔΕΗ, καθώς -όπως έχουν ενημερωθεί «γαλάζια» στελέχη– ο κίνδυνος «μπλακ άουτ» το ερχόμενοι καλοκαίρι (οπότε και η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια είναι μεγαλύτερη) είναι υπαρκτός. Ταυτόχρονα, η εικόνα των οικονομικών στοιχείων της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης της χώρας είναι τραγική και απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις.

Το «τρίπτυχο» της «γαλάζιας» ατζέντας

Περιοδείες– παρουσίαση θέσεων – «σκληρή» αντιπολίτευση. Σε αυτό το τρίπτυχο θα κινηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος εξακολουθήσει να πιστεύει ότι η πολιτική «κατάρρευση» της κυβέρνησης μπορεί να σημειωθεί οποιαδήποτεστιγμή.

Ο επικεφαλής της ΝΔ εκτιμά ότι ακόμη και η δεύτερη αξιολόγηση να κλείσει , τα «τραύματα» που έχει αφήσει στην ελληνική οικονομία, είναι πολλά και μεγάλα και η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να τα επουλώσει.

Στην οδό Πειραιώς θεωρούν ότι η σκανδαλολογία, που ετοιμάζεται από την πλευρά του Μαξίμου για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, δεν θα επηρεάσει τους πολίτες και πως τα δύσκολα για τους κκ. Τσίπρα και Καμμένο, είναι ακόμη μπροστά.

Στο επίπεδο της οικονομίας, δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η ενεργοποίηση του «κόφτη» είναι θέμα χρόνου, καθώς ήδη το ΔΝΤ αμφισβητεί τις επιδόσεις της οικονομίας και το επόμενο βήμα είναι να ζητήσει είτε νέα δημοσιονομικά μετρά είτε την επιβολή του «κόφτη» για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Την ίδια άποψη, μάλιστα, διατυπώνουν και κορυφαίοι τραπεζικοί κύκλοι, που βλέπουν ότι το όποιο πλεόνασμα καταγράφεται σήμερα, δεν είναι αποτέλεσμα ανάπτυξης, αλλά ...φοροεπιδρομής. Παραπέμπουν δε, στην επισήμανση του ΔΝΤ ότι οι λόγοι επίτευξης των στόχων φέτος είναι συγκυριακοί και δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι το ίδιο θα επαναληφθεί το '18.

«Οργώνουν» την Ελλάδα

Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης, ξεκίνησε ήδη περιοδείες (αύριο μεταβαίνει στην Βέροια), ενώ έχει δώσει εντολή σε όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματός του να εξορμήσουν στην περιφέρεια και στο πλαίσιο της επαφής με τους πολίτες να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση, αλλά παράλληλα να παρουσιάσουν τις βασικές θέσεις της ΝΔ για την οικονομία, τα θέματα ασφαλείας, την Παιδεία και την Υγειά.

Produced by