21
ΑΠΡ

Μελανσόν: Το ευρώ δεν χρειάζεται πλέον "υποτίμηση"


Αλλαγή πλεύσης κάνει ο υποψήφιος της άκρας αριστεράς για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος θεωρεί τώρα ότι το ευρώ κινείται σε ένα «αποδεκτό» επίπεδο και δεν χρειάζεται να υποτιμηθεί.

Αρχικά, ο Μελανσόν είχε υποσχεθεί να «υποτιμήσει το ευρώ στην αρχική συναλλαγματική του ισοτιμία έναντι του δολαρίου», εάν εκλεγεί, με στόχο τν επαναδιαπραγμάτευση των όρων συμμετοχής της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τούτο διότι η αρχική συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ, όταν ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του το 1999, ήταν γύρω στο 1,17 δολάριο. Σήμερα κινείται γύρω στο 1,07 δολάριο.

Η επιστροφή του στο αρχικό του επίπεδο, ωστόσο, θα αντιπροσώπευε μια ανατίμηση της τάξης σχεδόν του 10% σε ένα επίπεδο στο οποίο δεν έχει βρεθεί από το 2015.

Ο εκπρόσωπος του Μελανσόν σε οικονομικά θέματα Λίεμ Χόανγκ Νγκοκ δήλωσε στο Reuters ότι η πρόταση αυτή ήταν μια παλαιά άποψη που απλά δεν είχε επικαιροποιηθεί για το προεκλογικό μανιφέστο.

«Το ευρώ έχει ουσιαστικά επιστρέψει σε ένα αποδεκτό επίπεδο έναντι του δολαρίου», ανέφερε σε e-mail του στο Reuters χθες, ερωτηθείς για το θέμα αυτό.

«Η πρόταση ήταν επίκαιρη όταν το ευρώ ήταν υπερτιμημένο».

Produced by