21
ΑΠΡ

«Ξορκίζουν» τώρα και τον «κόφτη» με το «success story» του πλεονάσματος


«Ξορκίζει» και τον «κόφτη» η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, επιστρατεύοντας το επικοινωνιακό «όπλο» του πλεονάσματος 4%.

Σε τηλεοπτική του δήλωση, σχολιάζοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επανέφερε το story του πολιτικού «πολέμου», που, όπως επισημαίνουν στο Μαξίμου, κάνει ενάντια στην κυβέρνηση της Αριστεράς η Αξιωματική Αντιπολίτευση, με «συμμάχους» τα ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η κυβέρνηση δεν έχει ούτε σκοπό ούτε διάθεση, για να πανηγυρίσει, καθώς ο λαός έχει υποστεί πολλά κατά της διάρκεια της κρίσης». Πρόκεται, ωστόσο, συνέχισε, για γεγονός που αποδεικνύει, μεταξύ άλλων, ότι «οι όποιες επιφυλάξεις του ΔΝΤ για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας ήταν και αδικαιολόγητες και υπερβολικές» και ότι «τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και πολλά, αν όχι τα περισσότερα, μέσα ενημέρωσης που πέρσι τέτοιον καιρό αλλά ακόμη και σήμερα μιλούν για ενεργοποίηση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης, διαψεύδονται με πάταγο».

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτά τη ΝΔ, εάν θα ψηφίσει τα θετικά μέτρα ή θα συνεχίσει την «αυτοκαταστροφική πολιτική» που έχει επιλέξει.

Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε επίσης ότι «οι στόχοι που θέτει το πρόγραμμα για το 2017 και το 2018 είναι πλέον βέβαιο ότι θα πιαστούν, καθώς το αποτέλεσμα του 2016 είναι τέτοιο που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβητήσεων», «τα θετικά μέτρα που συμφωνήθηκαν και θα νομοθετηθούν σε λίγο καιρό για τα έτη 2019 και 2020 δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι θα εφαρμοστούν».

Στην Ηρώδου Αττικού εκτιμούν πως με τόσο υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, θα μπει «φρένο» στις όποιες απαιτήσεις του ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα.

Ωστόσο, το Ταμείο έχει καταστήσει σαφές πως δεν είναι πεπεισμένο ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να διατηρήσει αυτό το επίπεδο απόδοσης για το 2018 και μετά.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του ΔΝΤ, το πλεόνασμα του 2016 είναι αποτέλεσμα περισσότερο της επιβολής έκτακτων μέτρων και λιγότερο της εφαρμογής των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε χθες πως οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια είναι πιο ρεαλιστικές από αυτές του ΔΝΤ.

Ωστόσο, ο διεθνής οργανισμός δεν φημίζεται για την ευελιξία του στις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους και την Ελληνική κυβέρνηση.

Οπότε ενδεχομένως, η Αθήνα να μείνει με.. δώρον άδωρον στα χέρια. Και θα έχει επιτευχθεί μετά κόπων και βασάνων ένα υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα και το ΔΝΤ θα επιμείνει πεισματικά σε νέα μέτρα.

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Τζανακόπουλου έχει ως εξής:

Σύμφωνα με τα δημοσιονομικά αποτελέσματα για το 2016, που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, το πρωτογενές πλεόνασμα καταγράφεται στο 3,9% του ΑΕΠ, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς κανόνες του προγράμματος κλείνει στο 4,19%. Περισσότερο από οκτώ φορές, δηλαδή, πάνω από τον σχετικό στόχο.

Δεν έχουμε, βεβαίως, ούτε σκοπό, ούτε και διάθεση να πανηγυρίσουμε, καθώς γνωρίζουμε καλά ότι ο ελληνικός λαός έχει υποστεί πολλά κατά τη διάρκεια της κρίσης. Αφήνουμε τους πανηγυρισμούς σε άλλους, σε εκείνους που εν μέσω κρίσης μιλούσαν για ιστορίες επιτυχίας», ανέφερε, ωστόσο, πρόσθεσε ότι «παρ' όλα αυτά δεν μπορούμε να μην υπογραμμίσουμε ότι πρόκειται για ένα γεγονός που αποδεικνύει πολλά:

Πρώτον, ότι οι όποιες επιφυλάξεις του ΔΝΤ για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας ήταν και αδικαιολόγητες και υπερβολικές.

Δεύτερον, ότι τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και πολλά, αν όχι τα περισσότερα, μέσα ενημέρωσης που πέρσι τέτοιον καιρό αλλά ακόμη και σήμερα μιλούν για ενεργοποίηση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης, διαψεύδονται με πάταγο.

Και τρίτον, ότι οι στόχοι που θέτει το πρόγραμμα για το 2017 και το 2018 είναι πλέον βέβαιο ότι θα πιαστούν, καθώς το αποτέλεσμα του 2016 είναι τέτοιο που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβητήσεων.

Επομένως, τα θετικά μέτρα που συμφωνήθηκαν και θα νομοθετηθούν σε λίγο καιρό για τα έτη 2019 και 2020, δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι θα εφαρμοστούν».

«Έτσι, το ερώτημα που έχει μπροστά της η Νέα Δημοκρατία δεν είναι πλέον θεωρητικού αλλά άμεσου πρακτικού χαρακτήρα.

Θα ψηφίσει τα θετικά μέτρα

για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ,

τη μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων,

την επιδότηση ενοικίου για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα,

τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης των συνταξιούχων,

την ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων,

την επέκταση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων;

Ή θα συνεχίσει την αυτοκαταστροφική πολιτική που επέλεξε και πριν λίγους μήνες, όταν αρνήθηκε να υπερψηφίσει την παροχή ύψους 617 εκατομμυρίων ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους;».

«Βεβαίως, αυτό αφορά αποκλειστικά τη Νέα Δημοκρατία, τα κομματικά της όργανα και τα στελέχη της, αυτό που αφορά εμάς είναι να επιτύχει η μεγάλη προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία. Πράγμα που για πρώτη φορά είναι σήμερα όχι απλά ορατό, αλλά επιβεβαιώνεται και από τα ίδια τα αποτελέσματα».

 

Produced by