15
ΝΟΕ

Επιμένει η σπέκουλα για στήριξη στην Ιρλανδία, πιέζει ασφυκτικά η Γερμανία


 Η Ιρλανδία δεν αποκλείει την πιθανότητα προσφυγής στην Ευρώπη για βοήθεια ώστε να ντιμετωπίσει την κρίση χρέους, ωστόσο διαψεύδει κατηγορηματικά πως έχει υποβάλει αίτημα για κάτι τέτοιο, τη στιγμή που το Δουβλίνο δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από τη Γερμανία να αποδεχτεί διάσωσή από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Οι επαφές συνεχίζονται επισήμως σε διεθνές επίπεδο με συναδέλφους" δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της χώρας. "Η Ιρλανδία δεν έχει αιτηθεί για καμία εξωτερική βοήθεια και η κυβέρνηση διαθέτει πλήρη χρηματοδότηση και για το 2011" δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

"Τα πράγματα εξελίσσονται μέρα με την μέρα", δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ντέρμοτ Άχερν, στην κρατική τηλεόραση, κληθείς να πει κατά πόσο θα μπορούσε να διαβεβαιώσει ότι το Δουβλίνο δεν θα ζητήσει βοήθεια από τις Βρυξέλλες.

Πηγές της ΕΕ ανέφεραν τα τελευταία δύο 24ωρα ότι ήδη έχουν αρχίσει οι επαφές για πιθανή διάσωση της Ιρλανδίας, υποστηρίζοντας ότι με το κόστος δανεισμού να έχει αυξηθεί σημαντικά, είναι απίθανο να μπορέσει να αντέξει η χώρα χωρίς βοήθεια από τις Βρυξέλλες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ιρλανδία, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, για να αποφευχθεί ένα σενάριο ανάλογο του ελληνικού, όπου τα δημοσιονομικά προβλήματα μίας χώρας απείλησαν να βυθίσουν σε κρίση το σύνολο της Ευρωζώνης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ιρλανδίας, Ντέρμοτ Άχερν δήλωσε ωστόσο ότι οι πληροφορίες ότι η Ιρλανδία έχει ήδη αρχίσει διαπραγματεύσεις για τη χορήγηση βοήθειας είναι "μυθοπλασία". "Δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη. Εάν υπήρχαν, η κυβέρνηση θα το γνώριζε και δεν γνωρίζουμε κάτι τέτοιο", ανέφερε ο Ντέρμοτ Άχερν, σημειώνοντας ότι σήμερα συνομίλησε με τον πρωθυπουργό Μπράιαν Κάουεν και τον υπουργό Οικονομίας, Μπράιαν Λένιχαν.

"Έχουμε την βεβαιότητα ότι θα είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε αυτή την οικονομία", δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου και Καινοτομίας, Μπατ Ο΄Κίφι. "Η εθνική κυριαρχία κατακτήθηκε με κόπο σε αυτή τη χώρα και αυτή η κυβέρνηση δεν θα την εκχωρήσει σε κανέναν", τόνισε ο Μπατ Ο΄Κίφι.

Επισήμανε εξάλλου ότι το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Ιρλανδία μπορεί να τα καταφέρει μόνη της.

Πάντως πηγές της ΕΕ κάνουν λόγο για διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη με στόχο την παροχή πακέτου βοήθειας ύψους 45 έως 90 δισεκατομμυρίων Ευρώ, που θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο η Ιρλανδία θα χρειαστεί στήριξη για το τραπεζικό της σύστημα. Μία τέτοια βοήθεια, εφόσον χρειαστεί, θα εκταμιευθεί από τον αρχικό μηχανισμό διάσωσης ή από το ταμείο των 440 δισεκατομμυρίων Ευρώ που δημιουργήθηκε αφότου η Ελλάδα υποχρεώθηκε να ζητήσει βοήθεια, τον Μάιο. Ωστόσο η Γερμανία διαβεβαιώνει ότι δεν ασκεί πιέσεις στην Ιρλανδία για την αποδοχή βοήθειας.

Άλλες πηγές εκτιμούν ότι το Δουβλίνο μπορεί να μην έχει πρόθεση να προσφύγει σε μηχανισμό στήριξης, αλλά ίσως να μην έχει άλλη επιλογή εάν δεχθεί νέες επιθέσεις από τις διεθνείς χρηματαγορές.

Καθώς η προσοχή εστιάζεται στην Ιρλανδία, δημιουργείται και κλίμα για να συντηρηθούν οι πιέσεις στην περιφέρεια της Ευρωζώνης. Ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας, που αρκετοί επενδυτές θεωρούν ότι είναι η επόμενη χώρα που θα υποχρεωθεί να ζητήσει βοήθεια, δήλωσε ότι εάν δεν συγκροτηθεί μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας για να αντιμετωπίσει τη δημοσιονομική κρίση στη χώρα ίσως υποχρεωθεί να φύγει από το Ευρώ.

Ο Έρικ Νίλσεν, επικεφαλής ευρωπαίος οικονομολόγος της Goldman Sachs, έγραψε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να συζητά ήδη μία πιθανή συμφωνία για την παροχή βοήθειας στην Πορτογαλία , η οποία έχει μικρότερο έλλειμμα, αλλά πιο μεγάλες ανάγκες χρηματοδότησης, απ΄ο,τι η Ιρλανδία. "Παρά τις διαφορές τους, εάν η Ιρλανδία ή η Πορτογαλία ζητήσουν επισήμως βοήθεια, θα είναι προς το συμφέρον όλων να αρχίσει παράλληλα η διαδικασία και την άλλη χώρα", σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Goldman Sachs.

Produced by