25
ΟΚΤ

ΤτΕ: Αρνητική σε νέες αυξήσεις φόρων


Τη συνέχιση της προσπάθειας για δημοσιονομική προσαρμογή, χωρίς όμως την περαιτέρω αύξηση των φορολογικών συντελεστών, συστήνει η Τράπεζα της Ελλάδος στην Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική , σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα ο τύπος.

Το κεντρικό μήνυμα που στέλνει η έκθεση, την οποία θα υποβάλλει την Τρίτη στη Βουλή ο διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος , θα είναι ότι η ελληνική οικονομία έχει κάνει σαφή βήματα προόδου, ωστόσο πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση και ετοιμότητα, γιατί έχει διανύσει μόλις τη μισή δύσκολη διαδρομή.

Παράλληλα, προτείνει συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και η εξωστρέφεια της.

Για το 2010 η ΤτΕ εκτιμά ότι το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί κατά περίπου 4%.

Η ΤτΕ υποστηρίζει ότι το μοντέλο ανάπτυξης που εφάρμοζε η χώρα ευθύνεται, εκτός των άλλων για την σημερινή κρίση, και προτείνει την εφαρμογή ενός συνεκτικού σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη το οποίο θα βαδίζει παράλληλα με την δημοσιονομική προσαρμογή.

Η ΤτΕ συστήνει στην κυβέρνηση να προχωρήσει με ταχύτερο ρυθμό στην κατάργηση οργανισμών και υπηρεσιών οι οποίοι δεν έχουν πλέον αντικείμενο καθώς και στη συγχώνευση αρκετών από αυτούς.
Για το τραπεζικό σύστημα ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην επιτυχή αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας.

Γενικότερα, εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ισχυρή κεφαλαιακή βάση όπως άλλωστε κατέδειξαν και τα stress test του Ιουλίου.
Produced by