12
ΝΟΕ

Η κυβέρνηση σπεύδει για το νέο Μνημόνιο


Η πεποίθηση, ότι η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να αρχίσει «παζάρια» με την τρόικα για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου( ή ακόμη όπως κυκλοφορεί στις αγορές για νέο διεθνές δάνειο, το οποίο θα προστεθεί στα 110 δισ. ευρώ), αρχίζουν να σχηματίζουν πλέον όλο και περισσότεροι παράγοντες της αγοράς, καθώς όλο και περισσότεροι κυβερνητικοί παράγοντες μιλούν πλέον ακόμη και δημόσια για την ανάγκη διαπραγμάτευσης ενός «ηπιότερου» προγράμματος σταθεροποίησης, που θα μοιράσει τα επώδυνα μέτρα σε μια μεγαλύτερη χρονική περίοδο.

Ο Πρωθυπουργός είχε αφήσει να εννοηθεί, στη διακαναλική συνέντευξή του, ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει κάποιας μορφής επαναδιαπραγμάτευση με τους επίσημους πιστωτές της χώρας, για να αλλάξουν οι επαχθείς όροι του μνημονίου.

Τις τελευταίες ημέρες, υπουργοί , όπως ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Κατσανίδης, αφήνουν σαφώς να εννοηθεί, ότι η επαναδιαπραγμάτευση θα είναι αναγκαία, για να κερδίσει η χώρα χρόνο και να αποφύγει μια δημοσιονομική θεραπεία σοκ πρωτοφανών διαστάσεων, που πέρα από τις οικονομικές και κοινωνικές της συνέπειες θα οδηγούσε το πολιτικό σύστημα πέρα από τα όρια της αντοχής του.

Το σενάριο αυτό ενισχύουν οι πληροφορίες για ταξίδι του πρωθυπουργού στο Παρίσι στις 15 Νοεμβρίου , στα πλαίσια, όπως λένε οι πληροφορίες, ενός γύρου επισκέψεων στις Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες με στόχο να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για την προοπτική διαπραγμάτευσης του Μνημονίου.

Την ίδια στιγμή τους αυστηρούς γερμανικούς όρους για ελεγχόμενες χρεοκοπίες στην Ευρωζώνη , που το Βερολίνο πιέζει να ενσωματωθούν στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη μέχρι τον Μάρτιο του 2011, που αποκάλυψε το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλ, αυξάνει την έμμεση πίεση στην ελληνική κυβέρνηση να κλείσει στις αρχές του επόμενου χρόνου μια συμφωνία επιμήκυνσης της διάρκειας εξυπηρέτησης του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Στις αγορές, όμως, τείνει να επικρατήσει η εκτίμηση, ότι μια απλή επιμήκυνση δεν θα είναι αρκετή για να αντιμετωπισθεί το μεγάλο πρόβλημα πρόσβασης της χώρας στις αγορές και θα απαιτηθεί πρόσθετη χρηματοδότηση από τους επίσημους πιστωτές.


«Αβάντα» από την ΕΚΤ

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ε.Κ.Τ και το Δ.Ν.Τ. συμφωνούν, ότι για την περίπτωση της Ελλάδας θα πρέπει να δοθεί μια λύση πολύ γρήγορα, πριν τεθεί σε ισχύ η αναθεωρημένη Συνθήκη, που θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να διαπραγματευθεί μια επιμήκυνση του διεθνούς δανείου με τους νέους όρους που επιδιώκει να επιβάλει η Γερμανία.

Ιδιαίτερα στην Ε.Κ.Τ επικρατεί η εκτίμηση, ότι μια, έστω και ελεγχόμενη, αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα είχε σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, γι’ αυτό και θα πρέπει να βρεθεί άμεσα μια λύση, που να αποτρέπει οριστικά τον κίνδυνο «κουρέματος» πιστωτών μετά το 2013.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ότι ο Ζαν Κλωντ Τρισέ έχει διαμηνύσει στην ελληνική κυβέρνηση, ότι θα «βάλει πλάτη» έναντι της Γερμανίας για να προχωρήσει άμεσα, ίσως και μέσα στον Ιανουάριο, η διαπραγμάτευση μιας επιμήκυνσης της διάρκειας εξόφλησης του διεθνούς δανείου των 110 δισ. ευρώ τουλάχιστον για τρία χρόνια (2018). Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, την οποία αρχικά πρότεινε ο Ντομινίκ Στρος Καν, εκ μέρους του Δ.Ν.Τ., η κυβέρνηση θα κληθεί να υπογράψει ένα δεύτερο μνημόνιο δανεισμού, που θα καθορίζει τις υποχρεώσεις της χώρας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η διαδικασία της επιμήκυνσης, σύμφωνα με την ΕΚΤ, θα είναι βέβαια να έχει αποδείξει εμπράκτως η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του χρόνου, ότι όχι μόνο εφαρμόζει με μικρές αποκλίσεις το πρόγραμμα του μνημονίου για το 2010, αλλά και έχει τη βούληση και την πολιτική δυνατότητα να επιβάλει τα απαιτούμενα διορθωτικά μέτρα, με τον Προϋπολογισμό για το 2011. Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά από την άποψη αυτή, ο κ. Τρισέ θα είναι έτοιμος να πιέσει το Βερολίνο για μια λύση του ελληνικού προβλήματος πριν από τον Μάρτιο, σύμφωνα τις πληροφορίες.Ακραία σενάρια;

H αναθεώρηση του ελλείμματος και η απόκλισή του από το στόχο του 8,1%, δημιουργεί ακόμη και ακραία σενάρια όχι για επαναδιαπραγμάτευση των όρων της συμφωνίας όχι προς το θετικότερο για την Ελλάδα, αλλά προς το αρνητικότερο, ακόμη υπάρχουν και σενάρια άρνησης της εκταμίευσης της τρίτης δόσης.

Η ανάγκη εξασφάλισης μιας συμφωνίας χρηματοδότησης της Ελλάδας και μετά το 2013 επισημαίνουν όλο και περισσότεροι παράγοντες της διεθνούς αγοράς, εκτιμώντας ότι η χώρα θα έχει πολύ υψηλό χρέος στη λήξη του προγράμματος σταθεροποίησης για να αντλήσει ομαλά χρηματοδότηση από την αγορά, δηλαδή με κόστος δανεισμού που δεν θα διογκώνει δυσβάστακτα το εθνικό χρέος.

Το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί εξωτερική χρηματοδότηση για περισσότερο χρονικό διάστημα από ό,τι έχει υπολογιστεί, επισημαίνει σε ανάλυσή της η Morgan Stanley, θέτοντας έτσι ζήτημα όχι μόνο επιμήκυνσης του διεθνούς δανείου, αλλά και παροχής πρόσθετων χρηματοδοτήσεων στην Ελλάδα. Ο οίκος τονίζει την αποφασιστική σημασία που θα έχει για την Ελλάδα η εξασφάλιση χρηματοδότησης με «λογικά» επιτόκια , η οποία αποτελεί το κλειδί για την επιτυχία ή την αποτυχία της προσπάθειας ελέγχου του χρέους.

«Πιθανό να τα καταφέρει η Ελλάδα»

Η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης του προγράμματος σταθεροποίησης του προϋπολογισμού και «είναι πιθανό», η Αθήνα να ξεπεράσει την οικονομική κρίση, δήλωσε ο Γιούργκεν Σταρκ, μέλος του Συμβουλίου της ΕΚΤ.

«Το πρόγραμμα είναι σε τροχιά,» είπε ο κ. Σταρκ, προσθέτοντας ότι η Αθήνα εφαρμόζει το σχέδιο «με ένα βήμα κάθε φορά.»


Produced by