16
ΝΟΕ

Έρχεται νέα αύξηση σε ΦΠΑ και στα καύσιμα


Αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης, αύξηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων σε καύσιμα και ποτά προανήγγειλε ο γ.γ του υπουργείου Οικονομικών Δ.Γεωργακόπουλος, μιλώντας το πρωί στον ΒΗΜΑ 99,5 για τη προσαρμογή που θα χρειαστεί από την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 την οποία προσδιόρισε στα 4 δισ. Ευρώ.

Ειδικά για τη περαίωση άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης, καθώς όπως αποκάλυψε τα έσοδα από τη ρύθμιση φθάνουν μόλις τα 100 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 στα επίπεδα του 15,4% ο γ.γ του υπουργείου Οικονομικών είπε πως τα νέα στοιχεία απεκάλυψαν την κατάσταση που άφησε η Νέα Δημοκρατία να διαχειριστεί η κυβέρνηση. «Καλό θα ήταν να είναι πιο σεμνοί», τόνισε, αναφερόμενος στην κριτική που ασκεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για το 2011 σημείωσε πως στόχος παραμένει η μείωση του ελλείμματος στο 7,6% του ΑΕΠ και προσδιόρισε την πρόσθετη προσαρμογή που θα απαιτηθεί στα 4 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό εκτίμησε πως η υστέρηση εσόδων στον Προϋπολογισμό 2010 δεν θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.

Για το 2011 είπε πως τα έσοδα θα στηριχθούν από τις αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης που θα διευρύνουν τη φορολογική βάση, από την αύξηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων σε καύσιμα και ποτά, αλλά και από την περαίωση και τις δόσεις που θα καταβάλουν οι φορολογούμενοι στο νέο έτος. «Εμείς παλεύουμε με νύχια και με δόντια να κινητοποιήσουμε τον μηχανισμό για να εισπράξουμε τα χρήματα τα οποία προβλέπονται», δήλωσε ο κ. Γεωργακόπουλος.

Αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στη ρύθμιση για την περαίωση, καθώς δύο ημέρες πριν από τη λήξη
της καταληκτικής προθεσμίας η συμμετοχή των επιτηδευματιών είναι αναιμική. ο κ. Γεωργακόπουλος είπε: «Δεν είναι υποχρεωτικό να γίνει. Εάν υπάρξει πίεση θα το εξετάσουμε». Συνεχίζοντας πρόσθεσε πως και μετά την παρέλευση της 18ης Νοεμβρίου οι φορολογούμενοι θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση, χάνοντας ωστόσο τα αρχικά ευεργετήματα. Ο ίδιος αναγνώρισε πως πληθώρα φορολογουμένων δεν έχουν ακόμα παραλάβει τα εκκαθαριστικά περαίωσης και ενθάρρυνε τους ενδιαφερομένους να κατεβάσουν τα ειδοποιητήρια από το διαδίκτυο.

Produced by