17
ΝΟΕ

Τελεσίγραφο Γιούνκερ: Πάρτε μέτρα 14 δισ. το 2011


Πριν από λίγες ημέρες τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύθηκαν ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα.
Όμως ο Γ. Παπακωνσταντίνου στο Eurogroup δεσμεύθηκε ότι η Ελλάδα προτίθεται να λάβει όποια μέτρα κριθούν αναγκαία
Επιπλέον αλλαγές σε τομείς όπως οι υπηρεσίες υγείας, η φορολογία, τα εργασιακά θέματα και η αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης ζητεί από την Ελλάδα το Eurogroup.

Μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ , ζήτησε από την Ελλάδα να αποσαφηνίσει τις λεπτομέρειες για τα πρόσθετα μέτρα που θα λάβει. Επισήμανε πάντως τη "σημαντική πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα τους τελευταίους 5-6 μήνες", προσθέτοντας πως οι "προσαρμογές [της χώρας] είναι σε γενικές γραμμές προς τη σωστή κατεύθυνση". Αναγνώρισε, βέβαια, πως η αναθεώρηση του ελλείμματος για το 2009 θα έχει επιπτώσεις και στο έλλειμμα του 2010, προσθέτοντας πως το Eurogroup ζήτησε από την Ελλάδα να "είναι πιο συγκεκριμένη για την αναθεώρηση του μνημονίου". Εμφανίστηκε, τέλος, αισιόδοξος λέγοντας πως "παραμένουμε πεπεισμένοι πως η σημαντική πρόοδος θα συνεχιστεί."

Αναφερόμενος στην ανακοίνωση για την Ελλάδα, o Πρόεδρος του Eurogroup Zαν Κλοντ Γιούνκερ επεσήμανε την ισχυρή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει τα απαραίτητα πρόσθετα μέτρα στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2011, ώστε τον επόμενο χρόνο να επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος για δημοσιονομικό έλλειμμα 17 δισ. ευρώ.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποσαφηνίσει τις τελευταίες λεπτομέρειες των πρόσθετων μέτρων και να τα συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό του 2011, καθώς και στο αναθεωρημένο μνημόνιο .
Συνεχίζοντας, ο Ζ. Γιουνκερ υπογράμμισε την ανάγκη για περαιτέρω μείωση των κρατικών δαπανών, καθώς και την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ιδιαίτερα στους τομείς της φορολογίας, των αγορών εργασίας, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, της δημόσιας διοίκησης.

Καταλήγοντας ο Ζ. Γιουνκέρ τόνισε ότι με την αξιοσημείωτη εκτέλεση του προγράμματος τους τελευταίους πέντε έξι μήνες, η Ελλάδα βρίσκεται σε σωστό δρόμο και σημείωσε ότι για να παραμείνει σε αυτόν, η δημοσιονομική προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί και μέσα στο 2011.

Ο υπουργός Οικονομικών, υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα ξεκινήσει τη νέα χρονιά από υψηλότερο σημείο εκκίνησης από αυτό που θα επιθυμούσε, λόγω της αναθεώρησης του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009 από την Eurostat. Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, η Eurostat ανέβασε το έλλειμμα του 2009 στο 15,4% ενώ για το 2010, προβλέπεται αύξηση στο 9,4% έναντι 8,2% που είναι ο στόχος του μνημονίου. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε επίσης ότι το 2011 η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως τους στόχους που έχουν τεθεί με το μνημόνιο πράγμα που σημαίνει περαιτέρω μείωση του ελλείμματος στο 7,6%. Αυτό συνεπάγεται πρόσθετα μέτρα που θα πρέπει να αποφέρουν τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ. Και σε αυτά να προστεθούν και τα 9,650 δις. που προβλέπει το μνημόνιο. Σύνολο 13,65 δισ. ευρώ.

«Οπλοστάσιο» μέτρων

Ο υπουργός Οικονομικών, έχει ήδη έτοιμο το «οπλοστάσιο» πρόσθετων μέτρων, που θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στον Προϋπολογισμό του 2011 για πρόσθετες εξοικονομήσεις, χωρίς να αναιρούνται τα τρία «όχι» του Πρωθυπουργού (για νέες μειώσεις μισθών, συντάξεων και απολύσεις στο Δημόσιο):

-Ο ενδιάμεσος συντελεστής του ΦΠΑ προτείνεται στην Τρόικα να αυξηθεί στο 13%, με παράλληλη μεταφορά ορισμένων αγαθών ευρείας κατανάλωσης στον υψηλό συντελεστή του 23%. Παράλληλα, προτείνεται η αύξηση του χαμηλού συντελεστή κατά 1%, στο 6,5%, ενώ αναδιπλώνεται η κυβέρνηση στην πρότασή της για μεταφορά του ψωμιού και του γάλακτος στο χαμηλό συντελεστή και προτείνεται η μεταφορά των ξενοδοχειακών υπηρεσιών στο χαμηλό συντελεστή, ώστε να υποστηριχθεί ο τουρισμός . Με τα μέτρα αυτά η κυβέρνηση επιδιώκει να επιτύχει έσοδα από τον ΦΠΑ πάνω από τον αρχικό στόχο του 1 δισ. ευρώ. Παράλληλα, προτείνεται, για πρόσθετη αύξηση των εσόδων, η εκ νέου αύξηση του φόρου κατανάλωσης σε τσιγάρα και πιθανόν στα αλκοολούχα ποτά, αλλά και η εξίσωση των φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης από την 1η Ιανουαρίου, ώστε συνολικά τα πρόσθετα έσοδα από έμμεσους φόρους να ξεπεράσουν το 1-1,5 δισ. ευρώ.

-Το υπουργείο Οικονομικών έχει επεξεργασθεί σχέδιο για μεγάλη μείωση των τελικών αποδοχών στο Δημόσιο , με το νέο μισθολόγιο, η οποία θα ξεπεράσει κατά πολύ τον αρχικό στόχο του Μνημονίου για εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ το 2011 από αυτή την πηγή. Επιπλέον, προτείνει στην Τρόικα σχέδιο εξυγίανσης των ΔΕΚΟ με μαζικές μετατάξεις προσωπικού στο Δημόσιο, που θα μειώσουν τη μισθολογική δαπάνη σημαντικά, αλλά και με απομάκρυνση συμβασιούχων. Οργανισμοί του Δημοσίου, αλλά και επιχειρήσεις, μπαίνουν στο στόχαστρο για «λουκέτα» ή συγχωνεύσεις , ενώ η κυβέρνηση δεσμεύεται για αυστηρά πλαφόν στις δαπάνες των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών οργανισμών και για πρόσθετες περικοπές στις εξοπλιστικές δαπάνες και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Για τους οργανισμούς της Αυτοδιοίκησης, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι μπορεί να γίνει ακόμη δραστικότερο το πρόγραμμα εξοικονόμησης δαπανών που ήδη προβλέπεται από τον «Καλλικράτη», ώστε να αυξηθεί η εξοικονόμηση πάνω και από το 1,5 δισ. ευρώ, που έχει προβλεφθεί για την τριετία 2011-2013.

Τα μαθηματικά των μέτρων

Μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών και της Eurostat, τα… μαθηματικά των νέων μέτρων διαμορφώνονται ως εξής:

-Η Ελλάδα είχε αναλάβει την υποχρέωση να μειώσει το έλλειμμα του 2010 στα 18,5 δισ. ευρώ και η απόκλιση που θα καταγραφεί θα είναι τουλάχιστον ίση με 3,5 δισ. ευρώ –ή με 4,5 δισ. ευρώ, αν επαληθευθούν οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις για το διάστημα μέχρι το τέλος του χρόνου.

-Το 2011, η κυβέρνηση έχει την τυπικά ανελαστική υποχρέωση να μειώσει το έλλειμμα στα 16 δισ. ευρώ. Δηλαδή, αν ήταν συνεπής στους αρχικούς στόχους, θα είχε μπροστά μια προσαρμογή της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ, που θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με τα μέτρα που ήδη είχαν συμφωνηθεί και έθεταν στόχο εξοικονόμησης 9,15 δισ. ευρώ.

-Όμως, τώρα η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την υποχρέωση να μειώσει το έλλειμμα μέσα στο 2011 κατά το ποσοστό της απόκλισης του 2010, δηλαδή καλείται να παρουσιάσει μέτρα για εξοικονόμηση επιπλέον 3,5 – 4,5 δισ. ευρώ (το χαμηλό εύρος της εκτίμησης θα ισχύει αν η Τρόικα αποδεχθεί την πρόβλεψη για έλλειμμα 22 δισ. ευρώ φέτος).

Η κυβέρνηση προτείνει και επίσημα πλέον αυτή η προσαρμογή να μην μεταφερθεί στο σύνολό της στον Προϋπολογισμό του 2011, όπως προβλέπει το Μνημόνιο , αλλά να μοιραστεί και στους Προϋπολογισμούς των ετών 2012-2014. Το βασικό επιχείρημα οικονομικής φύσεως είναι ότι μια «εμπροσθοβαρής» προσαρμογή θα πιέσει ακόμη περισσότερο σε ύφεση την οικονομία, όταν ήδη τα τελευταία στοιχεία και προβλέψεις δείχνουν, ότι είναι πιθανό φέτος να ξεφύγει το ποσοστό μείωσης του ΑΕΠ πάνω από το 4%, που αποτελεί το στόχο του Μνημονίου. Επιπλέον, η κυβέρνηση επικαλείται την κοινωνική αναταραχή και πολιτική αστάθεια που θα δημιουργούσαν τα νέα σκληρά μέτρα ως επιχείρημα υπέρ μιας ηπιότερης προσαρμογής.


Produced by