17
ΝΟΕ

Εφησυχασμός για την τρίτη δόση


Τελευταία ενημέρωση: 15:33:00

Τέλος στις συζητήσεις σχετικά με την εκταμίευση της τρίτης δόσης επιχείρησε να βάλει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, λέγοντας ότι «καμία ανησυχία δεν υπάρχει και κακώς υπήρξε για την εκταμίευση της δόσης, δεν υπάρχει ταμειακό πρόβλημα».

Όπως επεσήμανε ο κ. Πεταλωτής, η κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις απέναντι στους εταίρους και στο λαό, αλλά ζητά συνέπεια από όσους εμπλέκονται στο μηχανισμό και είναι εταίροι μας.Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ για θέματα οικονομικής διακυβέρνησης

Όσον αφορά τη Γερμανία, «Δεν υπάρχει θέμα ελληνογερμανικό, δεν υπάρχει θέμα διαμάχης ελληνογερμανικού πόλεμου όπως κατά κόρον αναφέρεται τις τελευταίες ημέρες», τόνισε ο κ. Πεταλωτής και επανέλαβε το ότι ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αντίρρηση του για τον τρόπο συμμετοχής ιδιωτών στον μηχανισμό στήριξης που προτείνει η Γερμανία.


Λίγο νωρίτερα, νέα τροπή έμοιαζε να παίρνει το θέμα με τις αντιρρήσεις της Αυστρίας για την καταβολή της τρίτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, καθώς όπως μετέδιδαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Josef Proell, δήλωσε πως η εκταμίευση της συμβολής της Αυστρίας στη γ' δόση του δανείου, αναβάλλεται για τον Ιανουάριο, από το Δεκέμβριο.

Στη συνέχεια, ο ίδιος ο κ. Proell, δήλωσε οτι " Αναμένουμε τα συγκεκριμένα στοιχεία από την Αθήνα τις επόμενες ημέρες, το Δεκέμβριο, και στη συνέχεια θα καταβάλουμε το μερίδιο που μας αναλογεί στο πλαίσιο της τρίτης δόσης των δανείων των χωρών - μελών της ευρωζώνης προς την Ελλάδα, δηλαδή 190 εκατ. ευρώ".

"Δεν θα μπλοκάρουμε την καταβολή της τρίτης δόσης αλλά θέλουμε να δούμε τα ακριβή στοιχεία της Ελλάδας και στη συνέχεια θα στείλουμε τα χρήματα", υποστήριξε απο τις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου Όλι Ρεν, ξεκαθάρισε σήμερα στις Βρυξέλλες πως δεν τίθεται με κανένα τρόπο θέμα αναβολής για τον Ιανουάριο της καταβολής της τρίτης δόσης ύψους 9 δισ. ευρώ των δανείων των χωρών μελών της ευρωζώνης προς την Ελλάδα,

«Η απόφαση για την τρίτη δόση του δανείου θα ληφθεί τον Δεκέμβριο» τόνισε ο ίδιος ο Επίτροπος Rehn, μετά τη συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών οικονομικών. «Η καταβολή ήταν προγραμματισμένη για τον Ιανούαριο».

Αναφερόμενος σε συνομιλίες που διεξήχθησαν την Τρίτη μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που επικεντρώθηκαν στην Ιρλανδία , την Πορτογαλία και την Ελλάδα, ο κ. Πρέλ δήλωσε: "Συζητήσαμε επίσης, σύντομα, για την Ελλάδα και η (σ.σ. καταβολή της) ελληνική δόση θα μετατεθεί τον Ιανουάριο και δεν θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο. Περιμένουμε για τα στοιχεία από την Ελλάδα, αλλά εμφανίζεται σημαντικά καλύτερα τώρα", δήλωσε προς εκπροσώπους του Τύπου, την Τετάρτη.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο υπουργός Οικονομικών δεν ξεκαθάρισε αν η δήλωσή του αναφερόταν στην τρίτη δόση του δανείου στο σύνολό της ή μόνο στην αυστριακή συνδρομή, που ανέρχεται σε 190 εκατ. ευρώ.

Χθες, οι δηλώσεις του Αυστριακού υπουργού Οικονομικών, προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση καθώς αρχικά αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο η Αυστρία να μην καταβάλει το μερίδιό της στο σχέδιο βοήθειας για την Ελλάδα το Δεκέμβριο, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα δεν έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Στη συνέχεια, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών έκανε λόγο για παρερμηνεία, διευκρινίζοντας ότι η Αυστρία δεν προτίθεται να διακόψει την εκταμίευση της δόσης.

ΥΠΟΙΚ: Καμία απολύτως ανησυχία δεν συντρέχει ως προς τον χρόνο εκταμίευσης της τρίτης δόσης

Καμία απολύτως ανησυχία δεν συντρέχει ως προς τον χρόνο εκταμίευσης της τρίτης δόσης, ύψους 9 δισ. ευρώ, του δανείου από το ΔΝΤ και την ευρωζώνη . Αυτό αποσαφήνισε το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με το πότε θα εκταμιευθεί προς τη χώρα μας η συγκεκριμένη δόση.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, υπάρχουν, όπως συμβαίνει και με τις προηγούμενες δόσεις, δύο σκέλη.

Ειδικότερα: «Η πολιτική απόφαση για την εκταμίευση του μέρους της τρίτης δόσης του δανείου που προέρχεται από τις χώρες της ευρωζώνης, θα ληφθεί από το συμβούλιο Ecofin εντός του Δεκεμβρίου, στη βάση της αξιολόγησης της πορείας του Προγράμματος Σταθερότητας, η οποία ολοκληρώνεται την επόμενη βδομάδα. Δεδομένης της δομής των ταυτόχρονων πληρωμών από όλες τις χώρες της ευρωζώνης, η διαδικασία απαιτεί τουλάχιστον δέκα εργάσιμες ημέρες και για τον συγκεκριμένο λόγο, η εκταμίευση θα ολοκληρωθεί στις αρχές Ιανουαρίου.

Αυτό, επισημαίνεται από το υπουργείο, έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και καιρό και δεν δημιουργεί κανένα απολύτως ταμειακό πρόβλημα στη χώρα.

Η απόφαση για την πληρωμή του μέρους της τρίτης δόσης του δανείου που προέρχεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα ληφθεί από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ εντός του Δεκεμβρίου και η εκταμίευση θα γίνει επίσης εντός του Δεκεμβρίου».-Produced by