18
ΝΟΕ

Παπανδρέου: «Μαχαίρι» στα προβλήματα, όχι νέοι φόροι


«Έχει αποφασιστεί η μείωση του ΦΠΑ κατά 6% σε φάρμακα και τουρισμό, από το 13%.», είπε ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Θα έχουμε αναστολή πόθεν έσχες και στην οικοδομή», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός είπε, ότι στα δύσκολα καταφέραμε «άθλους» που άλλοι θεωρούσαν ακατόρθωτους, είπε αναφερόμενος στην μείωση κατά 6% του ΑΕΠ του ελλείμματος του 2010 και στην συνέχεια τόνισε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε βάζοντας «μαχαίρι» στα προβλήματα και όχι με νέα φορολογικά βάρη, περικοπές στους δημοσίους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους. «Δεν θα υπάρξουν περικοπές».

Αναφέρθηκε στα αναθεωρημένα στοιχεία από την Eurostat και είπε ότι «από το 2003 ως το 2009 το έλλειμμα του κράτους 4πλασιάστηκε» και «με την νέα πραγματικότητα άλλαξε η αφετηρία της προσπάθειας που κάναμε», «ο αγώνας που ξεκινήσαμε αποδείχθηκε πιο ναρκοθετημένος».

«Κάναμε το καθήκον μας με το παραπάνω, αποδείχθηκε ότι η βαρύτατη κληρονομιά της ΝΔ είναι ακόμα πιο δυσβάστακτη για τους πολίτες», επισήμανε ο πρωθυπουργός».

Νωρίτερα μεταδίδαμε:

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ , αφού είπε καλά λόγια για τις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα έστειλε και ένα τελεσίγραφο: Πάρτε μέτρα 14 δισ. το 2011.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup Zαν Κλοντ Γιούνκερ επεσήμανε την ισχυρή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει τα απαραίτητα πρόσθετα μέτρα στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2011, ώστε τον επόμενο χρόνο να επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος για δημοσιονομικό έλλειμμα 17 δισ. ευρώ.

Δηλαδή η επιπλέον δημοσιονομική προσαρμογή, μετά την αναθεώρηση από τη Eurostat των στοιχείων για το έλλειμμα, θα γίνει εξ ολοκλήρου το 2011 και το έλλειμμα πρέπει να μειωθεί από τα 22 δισ. ευρώ στα 17 δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι, το μνημόνιο προβλέπει ήδη μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος ύψους 9,65 δισ. ευρώ, στον νέο προϋπολογισμό αναμένεται να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα ύψους 3,5- 4 δισ. ευρώ. Τα μέτρα αυτά θα εστιάζονται στη συντριπτική πλειονότητά τους στην περαιτέρω περιστολή των δαπανών και δεν θα αφορούν περικοπές μισθών και συντάξεων, σύμφωνα και με διαβεβαίωση από το υπουργείο Οικονομικών.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι το 2011 η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως τους στόχους που έχουν τεθεί με το μνημόνιο πράγμα που σημαίνει περαιτέρω μείωση του ελλείμματος στο 7,6%. Αυτό συνεπάγεται πρόσθετα μέτρα που θα πρέπει να αποφέρουν τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ. Και σε αυτά να προστεθούν και τα 9,650 δις. που προβλέπει το μνημόνιο. Σύνολο 13,65 δισ. ευρώ.

Οι τελικές αποφάσεις για τον νέο προϋπολογισμό ελήφθησαν ουσιαστικά το μεσημέρι, σε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τους αξιωματούχους της τρόικας, στην οποία συμμετείχε ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και νυν σύμβουλος του πρωθυπουργού, Λουκάς Παπαδήμος. Το κείμενο του νέου προϋπολογισμού κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.

Τα μέτρα που φέρνει ο προϋπολογισμός θα εστιάζονται στη συντριπτική πλειονότητά τους στην περαιτέρω περιστολή των δαπανών και δεν θα αφορούν περικοπές μισθών και συντάξεων, σύμφωνα και με διαβεβαίωση από το υπουργείο Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών, έχει ήδη έτοιμο το «οπλοστάσιο» πρόσθετων μέτρων, που θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στον Προϋπολογισμό του 2011 για πρόσθετες εξοικονομήσεις, χωρίς να αναιρούνται τα τρία «όχι» του Πρωθυπουργού (για νέες μειώσεις μισθών, συντάξεων και απολύσεις στο Δημόσιο):

-Ο ενδιάμεσος συντελεστής του ΦΠΑ προτείνεται στην Τρόικα να αυξηθεί στο 13%, με παράλληλη μεταφορά ορισμένων αγαθών ευρείας κατανάλωσης στον υψηλό συντελεστή του 23%. Παράλληλα, προτείνεται η αύξηση του χαμηλού συντελεστή κατά 1%, στο 6,5%, ενώ αναδιπλώνεται η κυβέρνηση στην πρότασή της για μεταφορά του ψωμιού και του γάλακτος στο χαμηλό συντελεστή και προτείνεται η μεταφορά των ξενοδοχειακών υπηρεσιών στο χαμηλό συντελεστή, ώστε να υποστηριχθεί ο τουρισμός . Με τα μέτρα αυτά η κυβέρνηση επιδιώκει να επιτύχει έσοδα από τον ΦΠΑ πάνω από τον αρχικό στόχο του 1 δισ. ευρώ. Παράλληλα, προτείνεται, για πρόσθετη αύξηση των εσόδων, η εκ νέου αύξηση του φόρου κατανάλωσης σε τσιγάρα και πιθανόν στα αλκοολούχα ποτά, αλλά και η εξίσωση των φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης από την 1η Ιανουαρίου, ώστε συνολικά τα πρόσθετα έσοδα από έμμεσους φόρους να ξεπεράσουν το 1-1,5 δισ. ευρώ.


-Το υπουργείο Οικονομικών έχει επεξεργασθεί σχέδιο για μεγάλη μείωση των τελικών αποδοχών στο Δημόσιο , με το νέο μισθολόγιο, η οποία θα ξεπεράσει κατά πολύ τον αρχικό στόχο του Μνημονίου για εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ το 2011 από αυτή την πηγή. Επιπλέον, προτείνει στην Τρόικα σχέδιο εξυγίανσης των ΔΕΚΟ με μαζικές μετατάξεις προσωπικού στο Δημόσιο, που θα μειώσουν τη μισθολογική δαπάνη σημαντικά, αλλά και με απομάκρυνση συμβασιούχων. Οργανισμοί του Δημοσίου, αλλά και επιχειρήσεις, μπαίνουν στο στόχαστρο για «λουκέτα» ή συγχωνεύσεις , ενώ η κυβέρνηση δεσμεύεται για αυστηρά πλαφόν στις δαπάνες των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών οργανισμών και για πρόσθετες περικοπές στις εξοπλιστικές δαπάνες και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Για τους οργανισμούς της Αυτοδιοίκησης, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι μπορεί να γίνει ακόμη δραστικότερο το πρόγραμμα εξοικονόμησης δαπανών που ήδη προβλέπεται από τον «Καλλικράτη», ώστε να αυξηθεί η εξοικονόμηση πάνω και από το 1,5 δισ. ευρώ, που έχει προβλεφθεί για την τριετία 2011-2013.

Ποια έσοδα προβλέπονται για το 2011;

-ΦΠΑ (αύξηση του συντελεστών) με στόχο 1.000 εκατ.
- Αύξηση αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με στόχο είσπραξη 400 εκατ.
-Φορολόγηση αυθαίρετων κτισμάτων με στόχο έσοδα 800 εκατ.
- Τέλος διατήρησης ημιυπαιθρίων με στόχο έσοδα 500 εκατ.
-Φόρος πολυτελείας με στόχο 100 εκατ.
-Εκτακτη (τείνει να γίνει μόνιμη) κερδοφόρων επιχειρήσεων με στόχο έσοδα 600 εκατ.
-Πάγωμα συντάξεων με στόχο την εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ
-Μειώσεις συντάξεων (υψηλόμισθων) με στόχο την εξοικονόμηση 150 εκατ.
-Πράσινα τέλη με στόχο τα 300 εκατ.
-Τεκμήρια φορολόγησης με στόχο έσοδα 400 εκατ.
- Λογιστικό προσδιορισμός εισοδημάτων με στόχο 50 εκατ.
-Φορολογία των αμοιβών σε είδος με στόχο τα 150 εκατ. ευρώ
-Δικαιώματα τυχερών παιχνιδιών με στόχο τα 200 εκατ.
-Αδειες τυχερών παιχνιδιών με στόχο την είσπραξη 500 εκατ. ευρώ
-Μείωση επενδύσεων με στόχο εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ.
- Εξοικονόμηση πόρων από τον «Καλλικράτη» με στόχο τα 500 εκατ. ευρώ.


Επίσης θα πρέπει να αναφέρουμε και τα μέτρα που έχουν ληφθεί το 2010, αλλά θα έχουν επίπτωση και το 2011


-Αύξηση του ΦΠΑ με αναμενόμενα έσοδα 1.000 εκατ. ευρώ
-Αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα με στόχο την είσπραξη 250 εκατ. ευρώ
-Αύξηση του ΕΦΚ στα τσιγάρα με στόχο τα250 εκατ. ευρώ
-Αύξηση του ΕΦΚ στα ποτά με στόχο την είσπραξη 50 εκατ. ευρώ
- Μείωση του 13ου και 14ου μισθού και των επιδομάτων με στόχο την είσπραξη 400 εκατ. ευρώ
- Μείωση της 13ης και 14ης σύνταξης με στόχο έσοδα 500 εκατ. ευρώ.


Produced by