22
ΝΟΕ

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις τρόικας- κυβέρνησης


Στον αέρα βρίσκεται η έγκριση εκταμίευσης της τρίτης δόσης του δανείου από την τρόικα καθώς οι τεχνοκράτες της Κομισιόν και του ΔΝΤ, φέρονται οργισμένοι με τη συμπεριφορά τις παλινωδίες υπουργών της κυβέρνησης και την άρνησή τους να τηρήσουν τις υπογεγραμμένες συμφωνίες της δανειακής σύμβασης της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη της τρόικας θεωρούν ότι τα περισσότερα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου δεν δείχνουν πρόθυμα να συνεργαστούν, προβάλλουν διαρκώς αιτήματα εκτός μνημονίου, με εξαίρεση όπως διαρρέουν, τους υπουργούς Γ. Παπακωνσταντίνου και Α. Λοβέρδο.

Τα σημεία διαφωνίας που έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα στις σχέσεις κυβέρνησης τρόικας είναι οι εργασιακές σχέσεις και η αντίθεση της Λ. Κατσέλη να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, το θέμα των απολύσεων στο δημόσιο και ο υπολογισμός των μεταταγέντων ως νέες προσλήψεις , και η σημαντική υστέρηση των εσόδων του κράτους. Η δραματική εμπλοκή που έχει δημιουργηθεί, προκάλεσε χθες έκτακτη σύσκεψη στο Καστρί μεταξύ του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και του συμβούλου του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου.

Αύριο η συνέντευξη τύπου

Δεν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί συνέντευξη Τύπου των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), για την πορεία υλοποίησης του τριετούς προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, στο πλαίσιο της συμφωνίας του μηχανισμού στήριξης που προβλέπει χρηματοδότηση ύψους 110 δισ. ευρώ.

Λόγω των συνεχιζόμενων και εντός του Σαββατοκύριακου συζητήσεων, για την διευκρίνιση ορισμένων τεχνικών θεμάτων, η συνέντευξη αναβάλλεται για αύριο (Τρίτη το πρωί), επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Produced by