24
ΝΟΕ

Σπεύδουν για Μνημόνιο 2 έως τον Μάρτιο του 2011!


Τρόικα και κυβέρνηση σπεύδουν να συντάξουν το « μνημόνιο 2», όπως διεφάνη χθες τόσο από την πλευρά των ελεγκτών της τρόικα όσο και από την πλευρά του Γ. Παπακωνσταντίνου, το οποίο θα αφορά μία νέα συμφωνία δανειοδότησης της Ελλάδας και μετά το 2013, αλλά και ίσως χρονικής επιμήκυνσης αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ.

Όπως έχει γράψει το «X» μερικούς μήνες πριν, η Ε.Κ.Τ και το Δ.Ν.Τ. είχαν συμφωνήσει, ότι για την περίπτωση της Ελλάδας, καθώς έβλεπαν ότι τα νούμερα δεν… βγαίνουν, θα πρέπει να δοθεί μια λύση πολύ γρήγορα, πριν τεθεί σε ισχύ η αναθεωρημένη Συνθήκη, που θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να διαπραγματευθεί μια επιμήκυνση του διεθνούς δανείου με τους νέους όρους αυστηρούς γερμανικούς όρους για ελεγχόμενες χρεοκοπίες στην Ευρωζώνη , που το Βερολίνο πιέζει να ενσωματωθούν στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη μέχρι τον Μάρτιο του 2011.

Ιδιαίτερα στην Ε.Κ.Τ επικρατεί η εκτίμηση, ότι μια, έστω και ελεγχόμενη, αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα είχε σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, γι’ αυτό και θα πρέπει να βρεθεί άμεσα μια λύση, που να αποτρέπει οριστικά τον κίνδυνο «κουρέματος» πιστωτών μετά το 2013. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε χθες και η τρόικα τονίζοντας ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα είναι καταστροφική.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ότι ο Ζαν Κλωντ Τρισέ έχει διαμηνύσει στην ελληνική κυβέρνηση, ότι θα «βάλει πλάτη» έναντι της Γερμανίας για να προχωρήσει άμεσα, ίσως και μέσα στον Ιανουάριο, η διαπραγμάτευση μιας επιμήκυνσης της διάρκειας εξόφλησης του διεθνούς δανείου των 110 δισ. ευρώ τουλάχιστον για τρία χρόνια (2018). Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, την οποία αρχικά πρότεινε ο Ντομινίκ Στρος Καν, εκ μέρους του Δ.Ν.Τ., η κυβέρνηση θα κληθεί να υπογράψει ένα δεύτερο μνημόνιο δανεισμού, που θα καθορίζει τις υποχρεώσεις της χώρας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η διαδικασία της επιμήκυνσης, σύμφωνα με την ΕΚΤ , θα είναι βέβαια να έχει αποδείξει εμπράκτως η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του χρόνου, ότι όχι μόνο εφαρμόζει με μικρές αποκλίσεις το πρόγραμμα του μνημονίου για το 2010, αλλά και έχει τη βούληση και την πολιτική δυνατότητα να επιβάλει τα απαιτούμενα διορθωτικά μέτρα, με τον Προϋπολογισμό για το 2011. Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά από την άποψη αυτή, ο κ. Τρισέ θα είναι έτοιμος να πιέσει το Βερολίνο για μια λύση του ελληνικού προβλήματος πριν από τον Μάρτιο.

Για πιθανότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ ή και για επέκταση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας με νέα δάνεια έκαναν λόγο οι εκπρόσωποι της τρόικας κατά την παρουσίαση των συμπερασμάτων από τον πρόσφατο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας.

Ανοιχτή είναι και η κυβέρνηση στην πρόταση της Τρόικας για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, ή για συμπληρωματικό ποσό ενίσχυσης μετά το 2013. Όπως τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, το 2014 και το 2015 αποτελούν δύο εξαιρετικά δύσκολες χρονιές για την Ελλάδα, αφού λήγει μεγάλο μέρος των ελληνικών ομολόγων.

Τη συμφωνία της Κομισιόν σε ενδεχόμενο πρόσθετο δανεισμό της Ελλάδας, εάν χρειαστεί, επισήμανε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, κ. Αμαντέου Αλταφάζ.

Ο κ. Αλταφάζ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο, προσθέτοντας ότι είναι ιδιαίτερα θετικό πως όλα τα ποσοτικά κριτήρια που έχουν τεθεί είχαν εκπληρωθεί έως τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του κ. Ρεν σημείωσε ότι ένα ακόμη θετικό σημείο για την Ελλάδα είναι πως η δημοσιονομική προσαρμογή για το 2011 είναι μεγαλύτερη του στόχου. Βεβαίως, εάν ξεπερασθεί ο «γερμανικό σκόπελος» και προχωρήσουμε σε νέο μνημόνιο, αυτό θα συνοδευθεί με νέα και πιο σκληρά μέτρα.

«Νερό στο κρασί της» έβαλε η τρόικα

Νερό… στο κρασί της έβαλε η τρόικα στο θέμα των απολύσεων στις ΔΕΚΟ και στις επιχειρησιακές συμβάσεις, ανάβοντας το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου.

Μείωση προσωπικού στο δημόσιο , χωρίς όμως να γίνουν απολύσεις, ανακοίνωσαν τα στελέχη της τρόικας , ενώ οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν των κλαδικών, αλλά δεν θα μειωθούν οι κατώτατοι μισθοί.

Για να σταματήσει να είναι "υπερφορτωμένο" από προσωπικό το ελληνικό δημόσιο -όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά- δεν θα ακολουθηθεί η οδός των απολύσεων, ξεκαθάρισε η τρόικα. Τα στελέχη της υποστήριξαν η μείωση θα επέλθει μέσω των συνταξιοδοτήσεων αλλά και των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου που θα προωθήσει η ελληνική κυβέρνηση. Για τις μετατάξεις , δήλωσαν ότι θα ενταχθούν στον κανόνα της "μίας πρόσληψης ανά πέντε απομακρύνσεις από το δημόσιο".
Τα στελέχη της τρόικας, υποστήριξαν ότι κατά τη διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση, συμφωνήθηκε να ληφθούν πρόσθετα μέτρα το 2011 προκειμένου το έλλειμμα να περιοριστεί στο 7,5% του ΑΕΠ. Τα νέα μέτρα, «αφορούν στην διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την εξάλειψη της σπατάλης από την πλευρά των δαπανών", ιδιαίτερα στους τομείς:

1. Δαπάνες υγείας που είναι αναποτελεσματικές σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
2. Δημόσιες επιχειρήσεις πολλές από τις οποίες αποτελούν δυσβάσταχτο βάρος για την οικονομία με πολυετείς ζημιές για τον Έλληνα φορολογούμενο
3. Φορολογική διοίκηση η οποία τώρα θέτει σε εφαρμογή μέσα που ενισχύουν τη φορολογική συμμόρφωση και δικαιοσύνη.


Produced by