24
ΝΟΕ

Προς Προανακριτική για τα Ομόλογα


Στη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής οδεύει η υπόθεση των ομολόγων, καθώς οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ , οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση, εισηγούνται την διερεύνηση ποινικών ευθυνών πρώην υπουργών της ΝΔ .

Το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής -το οποίο θα αποτελείται από τις τέσσερις πορισματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ , του ΛΑΟΣ και του ΣΥΡΙΖΑ , καθώς η ΝΔ έχει αποχωρήσει- που εξέτασε την υπόθεση των δομημένων ομολόγων θα παραδοθεί στον πρόεδρο της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη. Θα προτείνει, συγκεκριμένα, την προκαταρκτική έρευνα για τον πρώην υπουργό Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη και τον πρώην υφυπουργό Οικονομίας, Πέτρο Δούκα. Για τον πρώτο θα προταθεί η παραπομπή σε Προανακριτική με το σκεπτικό ότι παρέλειψε να ασκήσει τον απαραίτητο έλεγχο νομιμότητας των αγοραπωλησιών στις οποίες προέβησαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία και για τον δεύτερο ότι έχει ευθύνες για την έκδοση του δομημένου ομολόγου των 280 εκ. ευρώ που αγοράστηκε από το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων. Ανοιχτό αφήνουν το ενδεχόμενο παραπομπής και του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, παρότι ουδέν προέκυψε, δεδομένου ότι δεν είχε καν αρμοδιότητα για το θέμα, όπως και ο ίδιος δήλωσε κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική. Επίσης καταλογίζουν μόνον πολικές ευθύνες στον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ευ. Μεϊμαράκη, με το σκεπτικό ότι συνυπέγραψε την κοινή υπουργική απόφαση για την έκδοση του δομημένου ομολόγου. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, θεωρούν δε ως κεντρικό συντονιστή για την έκδοση του δομημένου ομολόγου τον πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Γ. Κουρή, η Εξεταστική ωστόσο δεν έχει δικαιοδοσία για μη πολιτικά πρόσωπα.

Κατά την σημερινή τελευταία συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής το ΚΚΕ, δια της βουλευτού του κ. Βέρας Νικολαϊδου καταλόγισε συνυπευθυνότητα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, εκτιμώντας ότι έχουν συνδιαμορφώσει το νομικό πλαίσιο εκείνο που επιτρέπει το «τζογάρισμα» των αποθεματικών των Ταμείων. Επί της συγκεκριμένης υπόθεσης διακρίνει πολικές ευθύνες στους πολιτικούς εκπροσώπους των υπουργείων και συμφωνεί στην περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης με το αιτιολογικό ότι υπάρχουν ερωτηματικά.

Εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ο Ηλ. Πολατίδης θα προτείνει προανακριτική έρευνα μόνον για τον Π. Δούκα, παρότι εκτιμά ότι έχουν παραγραφεί τα αδικήματα. Ο Β. Μουλόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για όλους τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση και ισχυρές ενδείξεις που πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω για ορισμένους από αυτούς. Ο ανεξάρτητος βουλευτής (μέλος της Δημοκρατικής Αριστεράς) Ν. Τσούκαλης προτείνει την παραπομπή και του κ. Τσιτουρίδη και του κ. Δούκα.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας -η οποία έχει αποχωρήσει από την Εξεταστική καταγγέλλοντας προειλημμένες αποφάσεις σε βάρος πρώην υπουργών της κυβέρνησης Καραμανλή- επισημαίνεται ότι όχι μόνον δεν υπάρχει σκάνδαλο αλλά σε κάποιες περιπτώσεις προέκυψε και όφελος από τις τοποθετήσεις των ασφαλιστικών Ταμείων.

Η εξέλιξη αυτή -η οποία πρόκειται να λάβει σάρκα και οστά την 1η Δεκεμβρίου με την κατάθεση του πορίσματος προς τον Πρόεδρο της Βουλής- ήταν αναμενόμενη δεδομένου ότι εκτιμάται πως η κυβέρνηση επιθυμεί να δημιουργήσει έναν επικοινωνιακό αντίποδα στις επώδυνες αλλαγές που απαιτεί η τρόικα για τα Ασφαλιστικά Ταμεία, αλλαγές που δεν αποκλείεται να συμπεριλάβουν και περικοπές στις επικουρικές συντάξεις . Οι αναλογιστικές μελέτες για την βιωσιμότητα των επικουρικών ταμείων θα πρέπει να παραδοθούν μέσα στους προσεχείς μήνες. Στο κλίμα συνεπώς κοινωνικής δυσφορίας η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να αντιτάξει τις επιλογές των διοικήσεων των Ταμείων κατά την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ.


Produced by