25
ΝΟΕ

Χρυσοχοϊδης: Τομή ο νέος επενδυτικός νόμος


Τομή για την ανάπτυξη της χώρας χαρακτήρισε το νέο επενδυτικό νόμο που θα παρουσιαστεί άμεσα, ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό Flash, ο Υπουργός ανέφερε ότι «ο καινούργιος νόμος περιορίζει τις επιδοτήσεις και στηρίζει ιδιαίτερα τις εξωστρεφείς και καινοτόμες επιχειρήσεις, τις επιχειρήσεις οι οποίες είναι ανταγωνιστικές, μέσα από μεγάλες φοροαπαλλαγές, αποσβέσεις και μια σειρά άλλα κίνητρα».

Διευκρίνισε ότι δεν καταργούνται οι επιδοτήσεις αλλά αλλάζει ριζικά η φιλοσοφία του για να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. «Έχει αποδειχθεί ότι όλα τα νομοθετήματα που έγιναν πριν 30 χρόνια μαζί με άλλες πολιτικές που εφαρμόστηκαν, δεν έχουν αποδώσει σημαντικά αποτελέσματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Και πρόσθεσε ότι «ο τρόπος με τον οποίο διαχειριστήκαμε τις επιδοτήσεις δεν απέδωσαν προστιθέμενη αξία στην οικονομία. Οι επιχειρήσεις μας ήταν μη ανταγωνιστικές και εσωστρεφείς».

Όσον αφορά το ΕΤΕΑΝ, ο υπουργός τόνισε οτι "Για να στηρίξουμε, για παράδειγμα, τις επιχειρήσεις που εξάγουν δημιουργούμε το Ταμείο Εξωστρέφειας στο πλαίσιο του ΕΤΕΑΝ. Αυτά τα κεφάλαια που θα διατεθούν, 100 εκατ. για τις εξαγωγές και τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, θα εμπλουτιστούν με άλλα 200 των τραπεζών. Δηλαδή, 1 ευρώ βάζει το Ταμείο, 2 ευρώ βάζουν οι τράπεζες. Αυτά τα 300 εκατ. ευρώ, θα διατεθούν με φθηνό επιτόκιο και γρήγορο τρόπο στις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Και στη συνέχεια, για κάθε δράση που θα προκηρύσσουμε, όπως είναι η δράση της νεανικής και καινοτομικής επιχειρηματικότητας κ.ο.κ., θα δίνονται χρήματα στους αντίστοιχους επιχειρηματίες. Άρα, λοιπόν, δημιουργούμε μια μεγάλη ρευστότητα. Έχουμε δώσει όπως σας είπα 1 δις είναι το Ταμείο «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ» και βάλαμε 460 εκατ. για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας. Αυτά τα 460 εκατ. αν τα πολλαπλασιάσετε επί 3 θα μας κάνουν 1,5 δις περίπου. Πρόκειται για δάνεια τα οποία θα αρχίσουν να παίρνουν οι επιχειρήσεις από τις αρχές του χρόνου. Μέχρι το τέλος του 2011 θα έχουμε δώσει με αυτό τον τρόπο περίπου 2 δις ευρώ ως Υπουργείο. Στη συνέχεια, αυτά τα 2 δις θα γίνουν 6 δις ρευστότητα στην αγορά.

Αυτά όμως είναι πραγματικά χρήματα, δεν είναι προσδοκίες. Δεν είναι ευχές, είναι πραγματικό ζεστό χρήμα το οποίο θα πέσει στην αγορά."


Produced by